Az úszás szerepe a rehabilitációban

  • Blog

7 indok, amiért az úszással csak nyerhetünk

Az úszás nem csak a versenysportban népszerű, hanem szabadidejükben is sokan választják ezt a sportot, emellett pedig egészségügyi célokra is alkalmas, az úszásnak fontos szerepe van a megfelelő rehabilitációban.

Sérülés utáni gyógyulásban, gerincprobléma esetén, vagy ha a tartásod nem megfelelő, az orvos a gyógytorna mellett gyakran úszást is javasol. Vajon mindenkinek egyformán jó ugyanaz a mozgásforma?

Az úszás segít az izmok és szalagok erősítésében, javítja a szív- és érrendszeri kondíciót, valamint biztonságos és hatékony edzésként szolgál, miközben kíméletesen támogatja a testet, különösen a sérült területeket.

Az úszás pozitív hatásai:

–      Számtalan izmot munkára ösztönöz, amiknek rugalmassága nő, emellett fejleszti az állóképességet és növeli az ízületek és gerinc mozgékonyságát.

–      Fejleszti és gyorsítja az anyagcserét, pozitív hatással van a szív-és érrendszer működésére, melynek következtében javul a szövetek és sejtek oxigén-ellátása.

–      A légzőszervrendszer fejlődését is eredményezik – a vizes közeg teljes mértékben légzésszabályozásra kényszerít.

–      Asztmás betegek számára is ajánlott, a tünetek enyhítésére.

–      Csontritkulás esetén javítja az ideg-izom koordinációt, segít megelőzni a csonttöréseket.

–      Szinte minden izmot megdolgoztat – nagyon jól erősíti a törzs-, váll-, és lábizmainkat.

Az úszás előnyei:

Kíméli az ízületeket

Más szárazföldi sporttal ellentétben az úszás legkiemelkedőbb előnye az (csakúgy, mint a Redcordé), hogy nem terheli az ízületeket – leveszi róluk a gravitáció terhét, így minden testrészed ellazulhat. A vízben szinte súlytalanul tudod magad mozgatni és ilyenkor az ízületi tartományok tágulnak, az izomrostok sem károsodnak olyan mértékben, mint a talajon végzett gyakorlatok esetében.

Több izmot is aktivál

Másik tagadhatatlan előnye a többi sporthoz képest az, hogy az úszás során a terhelés az egész testre kihat, így több izmot és izomcsoportot mozgat meg. Mivel a víz a levegőnél sűrűbb, minden irányból hatást gyakorol rád, ezért muszáj a legoptimálisabb testhelyzetet kialakítanod, hogy ne fáradj el túlságosan. Ehhez tetőtől talpig folyamatosan tartani, kontrollálni, mozgatni kell a testedet.

Segít a hátfájáson

Az úszás azzal segít hátfájás esetén, hogy megtornáztatja a hátat, gerincet és erősíti a hát izomzatát, amely a számítógép mellett vagy az iskolapadban ülés után közvetlenül megerősítést igényel. Nem csak a karok, a vállak és a lábak lépnek munkába, de a hát és a hasizmokat is dolgoztatja, melyek elgyengülése gyakran okoz hát fájdalmakat. Biztonságos és kényelmes mozgásforma lehet a hátfájós és hasonló problémákkal küzdők számára.

Javítja a testtartást

Úszás során az egyes testrészekben csökken a feszültség, oldódnak a kényszertartások, és a test felveheti a természet által kialakított arányos formáját, amivel egyensúlyba kerülnek a tónusok. Ezért is az egyik legalkalmasabb eszköz a mozgásszervi elváltozások kialakulásának megelőzésére, illetve azok javítására, korrigálására.

Alacsony terhelésű edzés

A vízben végzett testmozgás könnyebb a szervezet számára, mint a szárazföldön végzett, mivel kisebb az esélye annak, hogy elesel vagy megbotlasz, tehát kisebb a sérülés esélye. Ezért az úszás ilyen tekintetben biztonságos választás.

Szívbarát edzés

A vízben végzett edzés jó testmozgást biztosít, és segít fenntartani a szív- és érrendszeri fittséget, akár egy olyan időszakban is, amikor a sérülések egyébként a pálya szélén tartanának.

Sokak számára elérhető

A medencében végzett edzések sokféle lehetőséget kínálnak, amelyeket a gyógytornász a fittséged szintjétől és egészségi állapotodtól függően választ ki. Ez a mozgás az idősebb korosztálynak is ajánlott az egészség megőrzéséhez. A vízben az egészen egyszerű gyakorlatoktól a keményebb izommunkát igénylő úszásig sokféle feladat végrehajtható. A nyár közeledtével pedig már nem csak a fedett uszodák medencéjében lehet gondolkodni, hanem a természetes vizek és strandok is lehetőséget fognak kínálni ehhez a sporttevékenységhez.

Ajánlott cikkek

Kategóriák

Legújabb bejegyzéseink

Naptár

2024. június
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Címkék