Te jobban mozogsz, mint egy NFL játékos? – Teszteld magad! 

  • Blog

Funkcionális Mozgásminta Szűrés a sportban és a mindennapokban

A profi amerikai foci ligából a Margit körútra – honnan ered az FMS?

A Gray Cook és Lee Burton által 1997-ben bemutatott Functional Movement Screen (FMS) nemzetközileg elfogadott eszköz a sportolók alapvető mozgásmintáinak szűrésére. Az alapítók célja egy olyan gyors és hatékony rendszert létrehozása volt, amely lehetővé teszi, hogy kiszűrjék a sportoló mozgásának határait, nem megfelelő szabályozásait és az aránytalanságokat, amik a sérülések legnagyobb kockázatai.

Az FMS megjelenésének korai szakaszában felfigyeltek rá a profi sportcsapatok – elsőként az NFL-ben, az amerikai foci ligában kezdték el alkalmazni és azóta is a legalapvetőbb sportolói szűrési módszer. 

A megjelenés óta eltelt közel 30 évben az FMS már nem csak a profi sportolók kiváltsága, hanem a hétköznapi emberek számára is megkönnyíti a mindennapokat: az FMS elvégzésével pontosan megtudod, hogy hol számíthatsz elakadásra, hol vagy sebezhető, sérülékeny. Ez által tornával és a helyes mozgás elsajátításával megoldhatók a problémák és a szabad mozgás.

Mit tud az FMS, amit más nem?

Egy pontos KÉPET (screen) ad a jelenlegi mozgás állapotról, amivel a sportolóknál beazonosítható, hogy teljesítménnyel kapcsolatosak-e a problémái vagy a teljesítményproblémáit mozgásbeli elakadás okozza-e. Népszerűsége egyszerűségében és gyorsaságában rejlik. Nincs szükség drága eszközökre, hosszú, költséges tesztekre, egy 50 perces vizsgálat alatt azonnal elkészülnek az eredmények és megkezdődhet a terápia.

Miből áll a Funkcionális Mozgásminta Szűrés?

A szűrés 7 egyszerű gyakorlatból és 3 fájdalom tesztből áll. A gyakorlatok: mély guggolás, átlépés, kitörés, váll mobilitás, aktív nyújtott lábemelés, törzstartás – fekvőtámasz, forgás-stabilitás. Végrehajtásuk megfelelő mozgékonyságot, erőt, rugalmasságot és ideg-izom kapcsolatot kíván meg. Ezek által megvizsgálhatjuk a törzsizomzat megfelelő tartó képességét, az ízületek mozgástartományát és az egyén egyensúlyozó képességét. 

A rosszul kivitelezett minták a későbbi problémák legjobb előre mutatói – azon sérülések esetén, amik nem ütközésből származnak, akár 15-szörösre is megnövekedhet a rizikófaktor. A mozgásunk annyira lesz hatékony és biztonságos, mint a leggyengébb pont.

Minden mozgásmintát 0-3-ig pontozunk:

  • 3 pontot kap, aki az FMS szempontjainak megfelelően hajtja végre a tesztet,
  • 2 pontot kap, aki kompenzációval hajtja végre a mintát, vagyis ellensúlyozza valamivel a mozgását, tartását,
  • 1 pontot kap, aki nem tudja végigcsinálni a feladatot,
  • 0 pontot kap, aki a minőségétől függetlenül fájdalmat érez a gyakorlat során. 
Az FMS 4 alapvető szűrőt foglal magába:

1. Fájdalom

A mozgás során a fájdalom érzékelése egy korai figyelmeztető jel. A test jelzi a gyulladást, a nem megfelelő izom-aktivitást, vagy felépítésbeli elváltozást. A testnek képesnek kell lennie a fájdalom kezelésére és mellette a funkciók betöltésére is, de ezt a túlélési ösztönt csak akkor szabad engedni működésbe lépni, ha nincs más választásunk. A fájdalom csak egy jel, ami valamilyen problémára figyelmeztet. 

2. A mozgás korlátai

A FMS megköveteli az ízületek együttes mozgását a tesztek során. A mozgás egyes ízületekben lehet teljes és megfelelő, de ha nem jó az együttes irányításuk, akkor a mozgás folyamatos kiegyenlítésre törekszik: ha egy ízület nem képes a kívánt mozdulatot végrehajtani, a szomszédos ízületek fogják ellensúlyozni az elmaradt mozgást. Ezeket az ellentételezéseket, minőségi eltéréseket figyeljük a mozgásminta végrehajtása során. 

3. Aszimmetria

Az FMS az 5 mozgás mintában is külön értékeli a jobb és a bal oldali test-felet. A vizsgálat során elsősorban felépítés béli aránytalanságokat keresünk, kevésbé foglalkozunk a működésbeli részaránytalanságokkal. Ilyen eltérés adódhat a végtag hosszának különbségéből, fejlődési rendellenességből, műtét következményéből.

4. Túlmozgás vagy ismétlődés

Ugyanazokat a mozgásokat több mintában is végrehajtjuk különböző megkötések mellett. Hogy miért van erre szükség, azt egy példán keresztül szemléltetjük: a 7 gyakorlatból 5 megköveteli a csípő feszítését. A térd hajlítása esetén a combizom feszülése megnövekszik, ami gátolhatja a csípő nyújtását. Ez a feszülés növekedés a térd nyújtott helyzetében azonban nincs meg és teljesen más lesz a mozgás kivitelezése. 

Az alapvető mozgásminták tesztelésével és a hibák kiszűrésével, majd javításával nemcsak a sport teljesítményed és fejlődésed lesz hatékonyabb, de a mindennapi életed során is szabaddá és fájdalommentessé válik a mozgásod. 

FMS-re kérj időpontot online szakképzett és tapasztalt gyógytornászunkhoz.

Ajánlott cikkek

Kategóriák

Legújabb bejegyzéseink

Naptár

2024. július
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Címkék