Sportolóként ezért ne hagyd ki a mozgásszervi állapotfelmérést

 • Blog

Az irodai munkát végzők körében egyre gyakoribbak a mozgásszervi megbetegedések. A hosszan tartó ülés, a számítógépes munka, a statikus testtartás és a rossz környezeti feltételek gyakran vezetnek mozgásszervi problémákhoz, mint például a hát- és derékfájás.

Ugyanakkor az élsport, vagy a túlzásba vitt edzés is okozhat olyan gondokat, amivel érdemes gyógytornászhoz fordulni. A sportolók gyakori mozgásszervi panaszai közé tartozik a különböző testrészek fájdalma vagy a sport közben szerzett sérülések – a rándulás, a húzódás és a törés.

Érezted már, hogy futás közben kattog a térded? Vagy tapasztaltad, hogy a guggolást megnehezíti a csípőd merevsége? Nem tudsz sokáig ülni, mert megfájdul a hátad? Pontosan az ilyen panaszokra ajánlott a mozgásszervi felmérés, hogy megtudd, problémádnak mi is a mögöttes oka, majd célzott megoldást találj rá.

De mi az a mozgásszervi állapotfelmérés?

A mozgásszervi állapotfelmérés a testrészek mozgástartományának felmérésére és a fájdalmas ízületek vagy területek értékelésére összpontosít. 

A rutinszerű vizsgálat célja a mobilitás, a mozgásos funkciók megfigyelése és a rendellenességek kiszűrése.

A legtöbb információt gyógytornászaink a beteginterjú során gyűjtik, a fizikális vizsgálat során pedig megfigyeli a páciens testtartását, járását és végtagjainak mozgását is.

A felmérés jellemzően a következőket foglalja magában:

 • A járás értékelése
 • A gerinc vizsgálata
 • Az ízületek mozgástartományának megfigyelése
 • Az izmok és a végtagok méretének és szimmetriájának vizsgálata
 • Az izomerő felmérése
 • Végtagok érzékenysége tapintással
Mozogj szabadon és biztonságosan
 • Az állapotfelmérés megóv a sportolás közben szerezhető sérülésektől, azáltal, hogy ismerni fogod a tested működését, azok erősségeit, gyengeségeit és célzott, egyéni mozgásprogram állítható össze a számodra.
 • Ezzel nem csak a kellemetlen izomhúzódásokat, ínszalag sérüléseket, rándulásokat kerülöd el, de hatékonyabbá teheted az edzésed és a túlterhelés veszélye sem fog fenyegetni.
 • A felmérés után saját, szabályozott edzésprogramod lesz, ami teljesen személyre szabott és céljaidhoz igazított és amivel fejlődésed sikeres lesz.
 • A szabályos mozgásminták elsajátításában segít a mozgásszervi szűrés – helyes mozgással eredményes lesz a felkészülésed és jobb lesz a teljesítményed.
Miért fontos a mozgásszervi állapotfelmérés?

Akár sportolsz, akár most szeretnéd elkezdeni az edzést, saját képességeid és határaid felmérése kulcsfontosságú ahhoz, hogy elkerüld az esetleges sérüléseket, ami megakadályoz a további mozgásban.

Amennyiben nem sportolsz, de szeretnéd tudni, hogy mivel segítheted a tested egészségét és csökkentheted a felmerülő fájdalmaidat, panaszaidat, a mozgásszervi állapotfelmérés segít. 

A felméréssel képet kapsz fittségi és egészségi állapotodról és ez alapot biztosít ahhoz, hogyan indulj el a teljesen szabad és fájdalommentes mozgás felé.

Március 21-én lehetőséged nyílik ingyen részt venni mozgásszervi állapotfelmérésen, amit magasan képzett gyógytornászaink végeznek. A nyílt napunk során végzett felmérés kiértékelése után megkapod az eredményt, ami segít kiszűrni a problémát és megelőzhető a komolyabb rendellenesség kialakulása. 

Szeretettel várunk Téged is!

Időpontot foglalok

Ajánlott cikkek

Kategóriák

Legújabb bejegyzéseink

Naptár

2024. június
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Címkék