Sípcsont fájdalom?

 • Blog

Kezdő futó vagy? Akkor jó eséllyel találkoztál már ezzel a problémával.

A futó sportolók körében a leggyakoribb sérülések egyike a  lábszár elülső, belső részén jelentkező fájdalom. Nem csak futásnál, hanem minden olyan sportban előfordul, ahol futó és ugró mozgás van – táncosoknál és katonai szolgálatot végzőknél is rendszeresen megjelenő probléma. A szakirodalom medialis tibia stressz szindrómának vagy másnéven shin splint-nek hívja.


Mi is az a Shin Splint?


Elsősorban a sípcsont környékén lévő izomzat és kötőszövet folyamatos túlterhelésének hatására alakul ki. A lágyrészek mikrosérülései és a csonthártya gyulladása váltja ki a fájdalmat. A shin splint kialakulásának több oka lehet. Mendiguchia és társai  2020-as átfogó tanulmánya a következő  kiváltó tényezőket tárta fel.

 • Hirtelen nagy terhelés.
  Jellemzően a kezdő futóknál lehet kiváltó ok, de a hirtelen edzés volumen emelkedés is előidézheti a fájdalmat, mivel a sípcsontot körülvevő izomzat és kötőszövet nem tud alkalmazkodni a hirtelen jött behatáshoz.
 • Láb statikai elváltozásai.
  A hosszanti boltozat süllyedése, lúdtalp esetén a terhelés befelé mozdul el és az izmok túlterhelődnek. Ebben az esetben sípcsontnak kell elvezetni a mozgás kiváltotta energiákat.
 • Nem megfelelő cipő.
  Rossz cipő kiválasztásánál a láb alátámasztása és stabilizálása nem lesz optimális, az izmok túlterhelődnek. Az elhasználódott cipő esetén a terhelés megváltozik és a  repülő fázis után nem tompítja elégé a leérkezést.
 • Rossz futótechnika.
  Több kutatás is kiemeli a subtalaris ízületben megjelenő kifelé fordulás (túlzott pronáció) is előidézheti a tüneteket.
 • Nyomelemek hiánya.
  D vitamin hiánya vagy az alacsony Ca bevitel is növeli a MTSS kialakulásának esélyét.

A sípcsont fájdalmának kezelése

A klasszikus megközelítés szerint terhelés csökkentésével, jegeléssel, fájdalomcsillapító szedésével lehet javítani a tüneteken. Majd megszűnésük után fokozatos terhelés mellett visszatérhetünk a sportba. Speciális kezelésekkel ezt a folyamatot le tudjuk rövidíteni. Mivel a folyamatos traumák elsődlegesen a lágyrészekre vannak hatással, és a Shin Split esetén sípcsont körül lévő kötőszövet érintett ezért ennek kezelése elkerülhetetlen. Az FDM (Fascia Disztorziós Model) terápia a fasciában (kötőszöveti pólyában) lévő szöveti struktúra változásait kezeli manuális technikával. Typaldos elmélete szerint a sérülés kialakulása után érdemes egyből elkezdeni annak kezelését. Az elváltozások helyreállításával megszűntethető a fájdalom és feszülés. Az FDM segítségével lerövidíthető a fájdalmas időszak és gyorsabban visszatérhetnek a kiváltó tevékenységhez.

A másik, terapeutáink által is használt kezelés a flossing. Az erős gumiszalag feltekerésével és benne végrehajtott mozgásokkal felszabadíthatjuk a fájdalomérző receptorokat. Valamint a levétel utáni fokozott keringés miatt növekedik a szöveti regeneráció és a túlterhelt izomzat ellazul.

Hatékony kezeléssel jelentősen lerövidíthető a sporttól való távolmaradás.

Ajánlott cikkek

Kategóriák

Legújabb bejegyzéseink

Naptár

2024. július
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Címkék