Ez kell ahhoz, hogy mozogni tudj

A magyarországi felnőtt lakosságnak csak 8%-a végez rendszeres testmozgást. Azt a képességünket, amit nem használunk az idők során, elveszítjük. Így van ez a mozgással is. Egy példán keresztül szemléltetve – míg a gyermekek órákat tudnak guggolni legózás közben, a felnőtt lakosság kis része tud szabályos guggolást végrehajtani és még kisebb részének pihentető ez a helyzet. Mozgásunk egy összetett rendszer, az ízületek, izmok munkájának összjátéka, amiben minden összefügg és ha egy hiba csúszik a gépezetbe, máris borul az egyensúly. A következőkben körbejárjuk, hogy mit jelent a mobilitás és hogy mit tehetünk a szabad és fájdalommentes mozgásért.

Mi az a mobilitás és miért fontos?

Minden ízületnek rendelkeznie kell adott mértékű és irányú mozgástartománnyal (mobilitással) és megfelelő stabilitással. Gray Cook és Michael Boyle elve alapján minden ízületnek egy fő funkciója van. Testünkön felfelé haladva egymást váltják a mobil és stabil részek. Eszerint a bokának mobilnak kell lenni, a felette lévő térd stabil, a csípő mobil az ágyéki gerincszakasz stabil, a háti szakasz pedig mobil. Ezt követően a vállöv (lapocka) stabil, a váll ízületnek pedig megfelelően mobilnak kell lennie. Testünk ezekkel a funkciókkal alkalmas a mozgásra és tartásunk így lesz helyes. Az ízületeink mozgástartományának megőrzése a fájdalommentes mozgás alapköve.

Mi akadályozhatja a mobilitásunkat?

Sérülés, a kevés mozgás és az ülő életmód mind hozzájárul a mobilitás elvesztéshez. De ahogy gyermekkorunkban sikerült megtanulni ezeket a képességeket, felnőtt korban is van lehetőség a mozgást jobbá tenni. De ehhez mozogni kell – nem sokat, hanem elsősorban jobban.

Hogyan érhetjük el a mobilitást, mit tehetünk érte?

Rendszeres mozgással visszanyerhetjük rugalmasságunkat. A hangsúly most nem a mennyiségen, hanem a mozgás minőségén van. Nem kell sokat és hosszan edzeni ahhoz, hogy a mobilitásunk megfelelő legyen. Ésszerű és szakszerűen összeállított terv szükséges ahhoz, hogy a mindennapi mozgás könnyebbé váljon, ami később lehetőséget ad egy fenntartható mozgásprogram elkezdésére is.

Az ülőmunka vagy a hosszan ismétlődő, monoton mozgások hatására izmaink megrövidülnek, az ízületek mozgástartománya pedig beszűkül. Ez okozza a fájdalom kialakulását és a mozgás nehézségét. A mobilitás nemcsak ahhoz szükséges, hogy hatékony legyen egy sportprogram, hanem abban is segít, hogy kényelmesen éljük a mindennapjainkat.

Ebben fogunk neked segíteni – tarts velünk decemberben, mert egy meglepetéssel készülünk, amivel te is könnyen elérheted, hogy újra laza és energikus légy.