Így szabadulj meg az ülőmunka káros hatásaitól – otthon vagy gyógytornásznál

  • Blog

Sokat hallunk az ülőmunka káros hatásairól, arról, hogy az ülés az új dohányzás, mégis legtöbben a számítógép vagy az okostelefonunk felett görnyedünk hosszú órákon át, nap mint nap. Dulavics Diána gyógytornászunkkal beszélgettünk arról, hogy mely testrészekre hogyan hat a sokáig egyhelyben ülés és mit tehetünk ellene.

Csípő

Hosszas ülés hatására többek között a csípő hajlító izmai jelentősen zsugorodnak és az izomegyensúly felborul ezen a területen. Az izmok egyre erősebb feszülése számos panasz kialakulását eredményezi, ám ezek megfelelő nyújtással és erősítéssel megelőzhetők, illetve orvosolhatók. 

Megoldás csípőfájdalom esetén: érdemes szakemberrel konzultálni abban az esetben, ha fájdalom vagy panasz van egy területen annak érdekében, hogy alapos, személyre szabott kezelési terv készüljön.

Derék

A derék szorosan köthető a csípőízület helyzetéhez és a környező izmok állapotához, mivel a csípő körüli izmok a medencéhez is kapcsolódnak, a medencén keresztül pedig hatnak a gerinc ágyéki szakaszára. Az izmok balanszának felborulása elhúzza a medencét, melyre az ágyéki gerinc is elmozdulással válaszol. Élettanilag eltérő helyzetet vesznek fel az ízületek, ami sem terhelési viszonyokat, sem pedig izommunkát tekintve nem a leggazdaságosabb. Megnő az ízületi kopás lehetősége, az izmok túlterhelődnek, ami fájdalmat, valamint rendellenes elváltozást eredményez. 

Megoldás derékfájdalom esetén: a rendszeres nyújtás és erősítés, vagyis az izomegyensúly megteremtése és fenntartása jelenti a megoldást.

Váll – nyak

Akik ülőmunkát végeznek és számítógéppel dolgoznak, fokozottan ki vannak téve a nyak-vállövi területen jelentkező panaszok kialakulásának. Az emberek vállaikat gyakran fül mellé húzva és előre ejtve tartják, a fej előre helyezett, mely a helyzetnek megfelelő egyes izomcsoportok zsugorodását, mások megnyúlását okozza. A megváltozott helyzet a terhelési viszonyokat is megborítja, egyes izomcsoportok sokkal nagyobb munkát kénytelenek végezni és az ízületi felszínek kopásának lehetősége is megnő. Porckorongok és ideggyökök is érintetté válhatnak a nyaki szakaszon, melynek következtében karokba sugárzó fájdalom, izomgyengeség, zsibbadás érzés jelentkezhet. 

Megoldás váll-és nyakfájdalom esetén: sok esetben konzervatívan, gyógytornával, odafigyeléssel megszüntethetők a panaszok, előfordulhat azonban néhány olyan eset, amikor nem kerülhető el a műtéti beavatkozás sem.

Amikor az otthoni rendszeres nyújtás és erősítés sem enyhíti a panaszokat, mindenképpen érdemes gyógytornász szakemberhez fordulni és felmérni a fájdalom okát és súlyosságát, így hatékonyan és időben lehet kidolgozni a gyógyulás folyamatát segítő tornát.

Ajánlott cikkek

Kategóriák

Legújabb bejegyzéseink

Naptár

2024. június
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Címkék