Így segít a gyógytorna a kismamáknak

  • Blog
Hogyan készít fel a szülésre a gyógytorna?

Várandós vagy közvetlenül szülés után lévő nőként nagyon oda kell figyelned az edzésre. Igényeidhez és megváltozott lehetőségeid megítéléséhez különös odafigyelésre és szakértelemre van szükség. A várandósság és a szülés során a női test olyan változásokon megy keresztül, melyek új szempontok figyelembe vételét is megkövetelik a mozgásprogram összeállításakor. 

Várandósság alatt átalakul a mozgásszervrendszer, ami alatt főleg a tartásbéli változásokat tekintjük. Szakértő tudás szükséges ahhoz, hogy ebben az időszakban milyen feladatokat szabad végezni és mi az, amit nem, illetve hogy milyen gyakorlatokkal tudod felkészíteni tested a szülésre. A keringési- és légzőrendszer változásai miatt a légzés jelentősége is megnő, ebben szintén speciális segítséget tudnak nyújtani a gyógytornászok.

Hogyan térj vissza szülés után újra a sporthoz, gyógytornával?

A szülés után lévő nőket különleges bánásmódban kell részesíteni akkor is, ha sportról van szó és ez minden szülés után érvényes, függetlenül attól, hogy hányadik gyermek született. A szülést követően első sorban inkább rehabilitáció szükséges, mintsem kőkemény edzések.

Az elsődleges cél a meggyengült izmok biztonságos újraerősítése, többek között a mély has- és hátizmok erősítése. Az alakformálás előtt a hasizomregeneráció, a gátizom kondicionáló tornák, a tartásjavítás és nyújtás kapnak fontos szerepet, majd jöhet az állóképesség javítása is. Nem szabad megfeledkezni a fokozatosságról, türelemről és arról, hogy elengedhetetlen a felkészült szakember segítsége, hiszen durva hatások és változások után kell helyreállítani a rendet.

Szétnyílt a hasizmod? Nem vagy egyedül!

Sok nőt érint szülés után a szétnyílt hasizom problémája és van, aki nem is tud róla. Várandósság alatt gyakori, hogy a két egyenes hasizom eltávolodik egymástól, mert a közöttük húzódó kötőszövet elvékonyodik, megnyúlik és szülés után sem nyeri vissza eredeti állapotát. Ez az állapot súlyosnak hangzik és bár komoly problémákat okozhat, azonban célirányos terápiával könnyen orvosolható.

Tudni kell, hogy nem lehet hagyományos edzésmódszerekkel dolgoztatni a frissen szült édesanyát. Nem megfelelő mértékű izomerősítéssel sokat árthatunk a gyógyuló szöveteknek. Az eltávolodott hasizmok speciális edzése során az elsődleges cél a szétnyílt hasizom területének regenerálása, fejlesztése, erősítése a megfelelő gyakorlatok révén. Ezzel csökkenthető az egyenes hasizmok közötti rés, miközben nem marad el az egyenes hasizmok és az oldalsó hasizmok tudatos erősítése, kondicionálása.

Ha kismamaként is mozognál, illetve szülés után szeretnél újra edzeni, gyógytornászaink profi segítséget nyújtanak ebben és a fontos kérdésekben, keresd őket bizalommal!

Ajánlott cikkek

Kategóriák

Legújabb bejegyzéseink

Naptár

2024. június
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Címkék