Itt a nyár, duzzad a bokám

  • Blog

Így kerüld el a leggyakoribb nyári sérüléseket

Nyáron mindenki szívesen kipróbál új dolgokat, a vízpartokon, de a hegyekben is sok lehetőség közül választhat az, aki aktív pihenésre vágyik. Az élmények begyűjtése közben azonban sokan nem gondolnak arra, hogy ezek a sportok előképzettséget is igényelnek, ráadásul nem csak tudásban, hanem edzettségben is. Ilyenkor megszaporodnak az úgynevezett szabadidős balesetek. A legenyhébbektől az egészen súlyos sérülésekig minden előfordul. Dulavics Diána gyógytornásszal sorra vettük, mire érdemes figyelni, hogy megelőzzük a bajt.

Vizisí, wakeboard

Ezek a sportok komoly core izmokat és erős karokat igényelnek, de sokan kipróbálják mindenféle előképzettség és felkészültség nélkül. Először is, számolni kell a kötélpálya sebességével, ami akár 30 km/ óra is lehet. Kezdőknél váll és gerinc melletti izomhúzódás, izompólya szakadás, illetve vállizületi tok szakadás is előfordulhat, ha nem helyes a testtartás, és nagyot ránt a kötél, esetleg nem engedjük el azt időben. Érdemes a kanyarokat széles ívben venni, hogy a forgatóerő kisebb legyen, és figyeljünk arra, hogy mindig az erősebb lábunk legyen elől. Amíg az ember kezdő, inkább tanuló időben menjen, ekkor lassabb is a pálya, és egy tanár is a segítségünkre lehet. Szárazföldi edzést is érdemes beiktatni, bemelegíteni kötelező, és nem árt a védőfelszerelés, neoprén ruha használata sem. A tapasztaltakat, akik már ugratókra is felmerészkednek, ha rosszul érkeznek, boka, és térd sérülések is fenyegethetik. Sérülés mértékétől függ a terápia, ha nem szűnik a panasz pár napon belül, vagy erős a duzzanat, és mozgásképtelenség észlelhető az adott területen, azonnal orvoshoz kell fordulni. A hullámokon való döcögés a csípőt is megterhelheti, előfordulhat, hogy fájdalom jelentkezik, ilyenkor érdemes egy gyógytornászt felkeresni, hogy utána járjon az okoknak.

Túrázás, hegymászás

Egy rossz lépés vagy csúszás bokaficammal járhat, de a jó hír, hogy kellő mennyiségű és minőségű bemelegítéssel a legtöbb sportbaleset általában elkerülhető. A nem átmelegedett izmok ugyanis könnyebben sérülnek, azok, amiket alapos átmozgatással felkészítesz, sokkal rugalmasabbak. Fontos a felszerelés is, például, hogy a túracipőd stabilan tartsa a lábad. Ha már megtörtént a baj, a kezelést meghatározza a ficam mértéke, a szalagos stabilizátorok állapota. Ennek pontos meghatározásához röntgen vizsgálatra van szükség. A vizsgálat alapján pedig dönt a kezelőorvos a rögzítés típusáról és idejéről. A kezelés minden esetben gyógytornával egészül ki a boka stabilitásának helyreállítása érdekében.

Trambulinozás

Előfordulhat, hogy az önfeledt ugrándozás egy nem jól irányzott érkezéssel végződik, ami ugyancsak a bokák épségét károsítja. Ficammal, de akár töréssel is járhat, melynek pontos diagnosztizálására képalkotó eljárásra van szükség. Kezelése megegyezik az előbb leírtakkal. Egy osztrák tanulmány szerint a leggyakrabban ficamok, ín- és szalagszakadás, gerincsérülés, agyrázkódás és vesesérülés fordul elő trambulinozás közben. Hiába nagyon jó móka, egyáltalán nem veszélytelen, pedig manapság szinte minden második családi ház kertjében megtalálható. Ezért is nagyon fontos a megelőzés, és a szabályok betartása. Három éves kor alatt egyáltalán nem ajánlott a trambulin, és bár jó móka többen ugrálni, nagyon balesetveszélyes, ezért egyszerre csak egy ember használja szigorúan mezítláb, vagy zokniban. Ami még legalább ilyen fontos, hogy stabil legyen az ugráló, és a háló, és egyéb védőtartozék legyen rá felszerelve.

Futás

Jelentkezhet fájdalom a térd, bokák területén. Egy esés következtében sérülést is elszenvedhetünk, például terepfutás során bokaficam vagy csúszás miatt akár térdek, karok sérülésével is járhat. Azonban nem feltétlenül kell, hogy sérülés érje az ízületeket ahhoz, hogy fájdalmassá váljon a futás. Alkalomról alkalomra, lassan kialakuló fájdalom is nehezítheti azt, melynek oka leggyakrabban a helytelen terhelés miatt jelentkező porc érintettség vagy szöveti feszülés. Ezekben az esetekben is érdemes valamilyen képalkotó eljárással kideríteni a fájdalom okát, majd ezután egy korrekt kezeléssorozattal helyreállítani a terhelési viszonyokat. Az untig ismételt hármas, mint a bemelegítés, nyújtás és a megfelelő felszerelés, ebben az esetben futócipő, itt is csodákra képes, már ami a megelőzést illeti.

Úszás, vitorlázás, szörfözés

Úszás esetén ritkán beszélhetünk sérülésről, azonban a helyes úszás igen nagy mozgásszabadságot igényel a vállízülettől, így annak épsége és a váll-vállöv helyes helyzete, kiegyensúlyozott terhelése elengedhetetlen a szövetek túlterhelésének elkerülése érdekében. Vitorlázás és szörf esetén azonban előfordulhatnak sérülések, melyek a wakeboardhoz hasonlóan a kapaszkodásból adódóan egy erőteljes húzásból, rándulásból következhetnek. Intő jel a duzzanat, a végtag mozgásképtelensége és a szűnni nem akaró fájdalom. A vállízület komplexitása miatt érdemes orvoshoz fordulni ezen tünetek észlelésekor. Akár konzervatívan, akár műtéti úton történik a kezelés, mindenképpen ajánlott a gyógytorna, hogy az érintett ízület állapotát megfelelően helyre lehessen állítani.
Nem érdemes kihagyni a nyári sportokat, némi odafigyeléssel megelőzhető mindig a baj. Ha felmérnéd állapotodat, megelőznél sérülést, esetleg meglévő bajt kezeltetnél, a trehabban szakemberek segítségével megteheted. Függetlenül attól, hogy orvosi kezelésre szükség lesz e vagy sem, egy-egy sérülésnél, gyógytorna minden esetben ajánlott annak érdekében, hogy a lehetőségekhez mérten az érintett területet a lehető legjobb állapotába tudjuk visszaállítani, illetve megerősítsük, hogy el tudjon kerülni egy lehetséges következő sérülést.

Ajánlott cikkek

Kategóriák

Legújabb bejegyzéseink

Naptár

2024. június
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Címkék