Így kerüld el a leggyakoribb nyári sérüléseket

  • Blog

A nyár az év egyik legaktívabb időszaka minden korosztály számára. A hosszú, napsütéses napok és a meleg időjárás mindenkit arra ösztönöz, hogy minél több időt töltsön a szabadban és olyan tevékenységeket próbáljon ki, amelyekre a téli hónapokban nincs lehetőség. Emiatt a nyár a balesetekkel kapcsolatos sérülések egyik legforgalmasabb évszaka is, de segítünk, hogy mire figyelj, hogy elkerüld ezeket és csak az önfeledt mozgás maradjon.

1.     Kerékpáros balesetek

A kerékpáros balesetek gyakori eseménynek számítanak a nyár folyamán mivel a melegebb időjárás több lehetőséget kínál a kinti tekeréshez. Sokkal többen pattannak két kerékre ilyenkor, akár munkába-, iskolába járás céljából, de szabadidős sportolásnak is tökéletes. A forgalmasabb bicikli úton nagyobb az esély az ütközésre és a nagy meleg a koncentrációnkat is próbára teszi, ezért történhet nagyobb számban sérülés a bringán ilyenkor.

Tippünk: mindig viselj bukósisakot és megfelelő öltözetet a komolyabb biciklis sérülések elkerülése érdekében és ügyelj a folyamatos hidratálásra is. Emellett próbáld kerülni a kánikulában történő kemény bringa túrákat, válassz erre egy hűvösebb napot vagy ha van lehetőséged, árnyékos úton haladj. 

2.     Játszótéri bukások

Jó időben rengeteg kisgyerek rohangál a játszótéren, aminek gyakran lehet kisebb bukás, esés a vége. A trambulin minden fiatal kedvence, de megfelelő használatára oda kell figyelni, nemcsak a gyerkőcöknek, hanem a szülőknek is. 

Tippünk: természetesen nem lehet mindentől megvédeni a kicsiket, de óva tudod inteni őket, hogy a figyelmetlen futkosásnak botlás lehet a vége és mindig nézzenek a lábuk elé. 🙂 A mászókán kapaszkodjanak erősen és lehetőleg szülői felügyelettel merészkedjenek a magasabb pontokra.

3.     Medenceparti csúszások

A nyári hőségben nem vitás, hogy az úszás és a vizes sportok számítanak a legnépszerűbb tevékenységnek. A medence szélén nagyon könnyű megcsúszni és ezek az esések teszik ki a nyári balesetek legnagyobb százalékát.

Tippünk: figyelj oda a kihelyezett táblákra, amik figyelmeztetnek, ha fokozottan csúszós talajra lépsz. Célszerű papucsot húzni, aminek érdesebb a talpa, ha pedig mégis mezítláb szeretsz a strandon sétálni különösen figyelj oda, nehogy belelépj valamibe, ami felsértheti a lábadat.

4.     Vízi balesetek

Természetesen nem csak a medence szélén vagy a vízparton kell óvatosnak lenned, hanem akkor is nagyon oda kell figyelni, amikor bemész vagy beugrasz a vízbe. Akár úszni, akár evezni készülsz, nem árt előtte átmozgatni magad. A meleg időjárásban ugyanolyan fontos a bemelegítés, hiszen ezzel nem csak a testhődet emeled meg ilyenkor, hanem az ízületeidet és az izmaidat is beolajozod, amivel megelőzheted a sérüléseket, húzódásokat. A vízben történő súlytalan mozgás nem jelenti azt, hogy nem tudod megerőltetni magad, ami fájdalomhoz is vezethet. 

Tippünk: A nyári vizes edzésed során se hagyd ki a fel- és levezetést!

5.     Túlterheléses sérülések 

Ennek a kategóriának persze nem csak nyáron van létjogosultsága, de sokan vágnak bele a sportolásba ebben az időszakban, siettetve a nyári alak elérését. A hirtelen, túl megerőltető gyakorlatok végzéséből pedig egyenesen következhet a sérülés. Hiába a hőség, ahogy az előzőekben is említettük, a bemelegítést ilyenkor sem szabad kihagyni, ahogy a nyújtást sem, amivel a későbbi sérülések megelőzhetők.

Tippünk: fokozatosan kezdj bele az edzésbe és ne terheld túl magad. Ne hajszold a beach-body-t, hidd el, a tested meghálálja a lassabb intenzitású mozgást is.

A hőséget nehezebben viseli a szervezet és ilyenkor csökkenhet a koncentráció képesség. Kiemelten fontos ebben az évszakban a hidratálás – nyáron mindig legyen nálad egy palack víz, hogy pótolni tudd a folyadékot, amit az izzadás során is fokozottan veszítesz. Ne csak magadra, hanem másokra is figyelj akár a bicikliúton, akár az úszómedencében vagy, mert sok baleset és sérülés csupán a figyelmetlenségből fakad és kellő odafigyeléssel elkerülhetők lehetnek.

Ajánlott cikkek

Kategóriák

Legújabb bejegyzéseink

Naptár

2024. június
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Címkék