Hogyan kezdj el sportolni?

  • Blog

Az első tavaszi napsugarak a melegebb idővel általában a kedvünket is meghozzák a sportoláshoz, vagy éppen pánikba esünk, hogy el kéne kezdeni mozogni és őrült tempóban belekezdünk valamibe, amire a testünk még nincs felkészülve.

A rendszeres testmozgás az egyik legjobb dolog, amit az egészségedért tehetsz, azonban ha te is a végletekig mész el a célok elérése érdekében, nagyobb valószínűséggel fullad kudarcba a terved, ahogy a szellemi és a fizikai energiáidat kimeríted. Ilyenkor következhet az, hogy teljesen abbahagyod, amit elkezdtél, vagy ha el is éred a céljaidat, képtelen leszel fenntartani őket, ami végül kiégéshez vagy sérüléshez vezet. Ezért javasoljuk, hogy hagyd a szélsőségesen irreális célokat és törekedj az életmódváltásra és a fokozatosságra.

Így kezdd el

Az első és legfontosabb, hogy mindig a jelenlegi fizikai adottságodhoz megfelelő szinten kezdd el az edzést. Az izmokat, a keringést fel kell készíteni az új terhelésre – ez az izmok állapotának felmérése után izomerősítésből, fejlesztésből, az izmok keringésének fokozásából, javításából, illetve az izmok lazításából áll. Az állapotfelmérés jelentősebb, mint gondolnánk, mert azt, hogy milyen sérülésekre vagy „fogékony”, mozgásminta szűréssel, részletes kikérdezéssel és az esetleges korábbi sérülésekből részben meg lehet tudni és egyéni mozgásprogram állítható össze számodra.

1. Találj olyan testmozgást, amit élvezel

Ez a következetesség szempontjából is fontos. Ha folyamatosan olyan gyakorlatokat végzel, amiket nem élvezel, fizikailag és érzelmileg is kimerültnek fogod érezni magad és csak ideig-óráig fogod tartani. Találj olyan mozgásformát, amiben jól érzed magad és amihez hosszú távon ragaszkodni tudsz.

2. Próbálj ki új dolgokat

Lépj ki a komfortzónádból és fedezz fel új sportokat vagy próbálj ki egy új fitneszórát egy barátoddal. A változás érdekessé teszi a dolgokat, inspirál és segít motiváltnak maradni, hogy a mozgást állandó életmóddá tedd.

3. Ne versenyezz senkivel

Ez a te életed és a te utad. Nincs két egyforma ember, ezért soha ne hasonlítsd magad másokhoz. Mindaddig, amíg minden nappal megpróbálsz jobb lenni, mint tegnap, akkor a legjobb úton vagy.

4. Légy türelmes

Ne feledd, az eredményekhez idő kell. Légy kíméletes magaddal szemben, amikor a fizikai céljaid eléréséről van szó. Tanulj meg beleszeretni a folyamatba, mert nem csak a cél, hanem az oda vezető út is fontos.

Ezekre figyelj, ha most kezdesz el sportolni

1. Bemelegítés

Az izmok megfelelő keringése fontos ahhoz, hogy jól működjenek terhelés közben. Ehhez kihagyhatatlan a bemelegítés, amivel megelőzheted a sérüléseket, javíthatod a sportteljesítményedet és segíthet továbbá javítani a rugalmasságodat és még az edzés utáni fájdalmakat is csökkentheti. Kezdd az edzést a tervezett gyakorlatok könnyű mozdulataival – például sétálj, mielőtt futnál, de a bemelegítéshez nagyon hasznos lehet a megfelelően kivitelezett hengerezés is.

2. Levezetés, nyújtás

Az izmok lazítása legalább olyan fontos, mint a bemelegítésük. Ennek hiánya ugyanis előbb-utóbb túlfeszülő, rugalmatlan, letapadt, csomós és sérülékeny izmokat fog eredményezni. 

Lazítással – amihez szintén megfelelő eszköz lehet a henger – segíteni tudjuk a megfelelő regenerálódást. Erre szakember által végzett masszázzsal is rásegíthetünk, amit rendszeresen érdemes beiktatni. Aerob edzés után egy könnyű séta vagy az ellenállásos edzés utáni nyújtás része a levezetésnek, amivel a légzésed is visszatér a normál állapotba.

3. Hallgass a testedre

Ha nem szoktál mindennap edzeni, légy tekintettel a korlátaidra. Ha edzés közben fájdalmat vagy kellemetlenséget érzel, állj meg és pihenj, mielőtt folytatod. A fájdalom legyőzése nem jó ötlet, mert sérülésekhez vezethet. Ne feledd, hogy a keményebb és gyorsabb edzés nem feltétlenül jobb. Szánj időt az edzésprogramod előre haladására, mert ez segíthet abban, hogy hosszú távon megtartsd ezt a rutint és a lehető legtöbbet hozd ki belőle.

4. Hidratálás és táplálkozás

Az elegendő folyadékfogyasztás fontos az optimális teljesítményhez, különösen, ha melegben edzel. Ehhez elengedhetetlen, hogy a nap folyamán és edzés közben is igyál eleget, lehetőleg vizet. Az edzés utáni hidratálás pedig segíthet a regenerálódásban. Emellett ügyelj a kiegyensúlyozott étrendre, ami támogatja az edzés programod.

Akár most kezded vagy újrakezded az edzést, akár haladó szinten vagy, érdemes szakember segítségét kérni a megfelelő mozgásprogram kialakításában, illetve a sérülések megelőzése érdekében. FMS mozgásminta szűrésünk segít a megfelelő aktivitási szint kiválasztásában, gyógytornászaink pedig a segítségedre lesznek mozgásszervi egészséged megőrzésében és fenntartásában.

Ajánlott cikkek

Kategóriák

Legújabb bejegyzéseink

Naptár

2024. június
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Címkék