Gerinctréning – amit minden irodai dolgozónak receptre kéne írni

  • Blog

Kezelési palettánk két új gyógytornász kolléga érkezésével új szolgáltatással is bővül – bemutatjuk a gerinctréninget, hogy kinek és mikor ajánlott, valamint hogyan épül fel egy ilyen kezelés gyógytorna központunkban. Erre a mozgásformára van szükséged, ha szeretnéd megőrizni gerinced egészségét, ami tested tartóoszlopa. Ha kialakult panaszod, fájdalmad van ezen a területen, a gerinctorna segíthet.

Miért olyan fontos a gerinc egészsége? 

A gerinc a test „árbóca”. Amellett, hogy stabilitást ad, ahhoz, hogy a testünk bármely irányú elmozdulása létrejöhessen, elengedhetetlen a mobilitása is. Szerkezeti támasztékot és egyensúlyt biztosít a helyes testtartáshoz és rugalmas mozgást tesz lehetővé.

A gerinc biztosítja testünk strukturális támaszát és segít fenntartani a függőleges, megfelelő tartást. Védi a gerincvelőt és az ideggyököket, segít minket a mozgásban és a mindennapi feladatok elvégzésében. Egészséges gerinc nélkül ezek a mindennapi feladatok és mozgások, például az egyenes ülés, a lehajlás, a tárgyak felvétele, a járás, a fordulás és a nyak mozgatása rendkívül nehézzé vagy fájdalmassá is válhat.

Mivel a gerinc a központi idegrendszer középpontja, fontos szerepet játszik a mentális egészség megőrzésében is. Ha a gerinc egészsége nincs rendben, az akár hormonális egyensúlyhiányt, migrént és fejfájást is kiválthat, tehát olyan panaszokat is okozhat, amivel kapcsolatban lehet, hogy elsőre nem a gerincet hoznánk összefüggésbe.

A gerinc egészségének fenntartásában, illetve a problémák kialakulásának javításában a gerinctréning segíthet.

A gerinctréning

A gerinctréning gyakorlatai a két egyaránt fontos funkció javítását célozzák: a stabilitást és a mobilitást. Alkalmazásával kivédhetjük az irodai ülőmunka gerincre gyakorolt káros hatásait, kompenzálhatjuk a mozgásszegény életmódot, valamint a már meglévő gerincpanaszok is mérsékelhetők, megszüntethetők általa. A tréning hatására nő a testtudatosság és javul a testtartás, hiszen specifikusan dolgozunk a helyes tartásért felelős izmokkal. A gerinctréning segít a gerinc épségének fenntartásában, a gerincfájdalmak kezelésében, illetve fontos megelőző szerepe van.

A rendszeresen erősített hát- és hasizmok mintegy természetes fűzőként veszik körül a gerincet, védik a csigolyákat a külső erőkkel szemben, csökkentve a törések, porckorong sérv kialakulásának esélyét. A gyakorlatok átmozgatják a teljes gerincet, megerősítik a felszíni és mély hátizmokat, hasizmokat, javítják a tartást, megszüntetik a fájdalmakat. 

Kiknek ajánlott gerinctréninget végezni?

A gerinctréninget ajánljuk ülőmunkát végzőknek prevenciós céllal vagy mozgásszegény életmód esetén, de nagyon hasznos sportolóknak is, akik fejlődni szeretnének. A gerinctréning alkalmas a core izomzat erősítésére. Férfiaknak, nőknek, idősebbeknek és fiataloknak egyaránt ajánlott ez a mozgásforma.

Milyen panaszok esetén alkalmazzuk?

Gerinctornát ajánlatos alkalmazni derék- és gerincpanaszok, illetve hátfájás esetén.  Tökéletes mozgásforma lesz számodra, ha rossz a tartásod, vagy preventív céllal a gerinced épségének megőrzése érdekében.

A gerinctréning segíthet a gerincsérv megelőzésében és kezelésében, azonban akut porckorongsérv esetén nem szabad alkalmazni – ilyen esetben a kezelőorvos állítja fel a terápiát, ami gyógytornával kiegészíthető.

Hogyan épül fel egy gerinctréning? 

Első találkozás alkalmával állapotfelmérést végzünk, mely tartalmaz tartáselemzést, a gerinc mozgásterjedelmének vizsgálatát, funkcionális és izomerő teszteket. Ezek után meghatározzuk a célokat, és megtervezzük a közös munkát.

A tréning alkalmával megfelelő bemelegítés és légzés után a gerinc mozgatásában résztvevő izmok szelektív és komplex erősítése következik. Funkcionális gyakorlatokat végzünk, amik a core izomzat erősítését célozzák. Proprioceptív, azaz az egyensúlyozó képességgel kapcsolatos feladatokat is tartalmaz a gerinctorna. Az óra végén a levezetésben nyújtás, lazítás történik.

Milyen eszközökkel dolgozunk?

A tréning során változatos eszköztárral dolgozunk, mint a gumiszalag, labdák, instabil felszínek, felfüggesztéses eszközök.

Milyen eredményre számíthatsz? 

A komplex ízületkímélő tréning által karban tarthatod gerincedet. Megszüntethetők a már meglévő gerincpanaszok, kivédhetők a mozgásszegény életmód káros hatásai. Kialakítható a helyes testtartás és légzéstechnika a mindennapokban. A feladatok nehézsége mindig az aktuális állapotodhoz igazított. Általa javulni fog a test tudatod, sportolóként pedig teljesítményjavulást is várhatsz.

Foglalj időpontot Váradi Zsuzsanna gyógytornászunkhoz, ha neked is fontos gerinced egészsége.

Ajánlott cikkek

Kategóriák

Legújabb bejegyzéseink

Naptár

2024. június
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Címkék