Ezt a 3 dolgot tedd meg, hogy elkerüld a téli sportsérüléseket

  • Blog

Évszaktól függetlenül minden sportág magában hordozza különböző sérülések kockázatát is, azonban a téli sportok esetén becsúszik a képbe egy kicsit sem elhanyagolható, veszélyes tényező; maga a hó. 

Nehezített terepen van pár teendő, amire fokozottan figyelned kell, mielőtt neki kezdesz a sportolásnak, hogy ne történjen sérülés.

1.     Felkészülés

Míg a bemelegítés testben, a felkészülés fejben történik, még előtte.

Az első és legfontosabb az, hogy megfelelő formában légy a sportoláshoz. Ha nem érzed magad a topon, kimerült, fáradt vagy, izomlázad van az előző naptól, fáj valamid, inkább pihenj, hogy másnap újult erővel kezdhesd a napot, kisebb kockázattal. Pszichésen és lelkiekben mindig rá kell készülni az adott sportra, mielőtt elkezded.

Az előkészület részeként fontos a pálya, sportolási helyszín ismerete. Ha például síelés alkalmával egy új terepen készülsz lecsúszni, nagyobb annak a kockázata, hogy egy fa vagy nagyobb hókupac akadályként megjelenik előtted és így megnő a sérülés esélye is. Bátraké a szerencse, de a teljesen ismeretlen, nagyon meredek helyeket vagy túl jeges pályát érdemes elkerülni.

2.     Bemelegítés – nyújtás

A bemelegítés fontosságáról nem lehet eleget beszélni, de sokan még mindig nem veszik elég komolyan. Téli sportok esetén pedig még ennél is jobban oda kell figyelni, mert a hideg időjárásban nem csak a levegő hőmérséklete alacsony, hanem a tested, ízületeid, izmaid is hidegek, amik könnyebben sérülnek mozgatás során.

Az egész testet megmozgató síelés, snowboardozás vagy korcsolyázás előtt minden testrészedet alaposan és hosszabban szükséges átmozgatni, mint a melegebb évszakokban.

A nyújtásról se feledkezz meg! Edzés előtt célszerű dinamikus bemelegítést tartani, a végén pedig statikusan nyújtsd le az izmokat, ami épp olyan fontos, mint a kezdő warm-up, mert ez segíti a gyorsabb regenerálódást, csökkenti a másnapi izomlázat, így nagyobb eséllyel, biztonságosabban indulhatsz útnak a következő napon is.

3.     Megfelelő óvintézkedések sportolás előtt

A megfelelő ruházat és a védőfelszerelések használata legalább annyira fontos, mint az első két pont. Ez nem csak a kezdőkre érvényes – korcsolyázáskor, főleg egy mozgalmas jéghoki meccs esetén, a térd és könyökvédő ajánlott annak is, aki nem először áll a jégen.

A havas sportoknál a sisak pedig kötelező elem, mert komoly fejsérülést tudunk megelőzni vele.

Minden eddig említett mozgásformánál állandó tényező a hideg. Légy biztos abban, hogy elég melegen és rétegesen öltöztél-e fel a kinti tartózkodáshoz. Mindezek mellett arra is érdemes figyelni, ha már érzed, hogy borulsz, próbálj a lágy részekre, vagy az oldaladon landolni, természetes módon, a fejedet behúzva elesni. 

Összességében a téli sportok nagyon izgalmasok és szórakoztatók, de minden esetben úgy, hogy a fenti lépéseket betartod és nem sérülsz meg. Ha mégis baj történik, akkor szánj időt a megfelelő regenerálódásra, gyógyulásra, hogy teljesen visszanyerd a formád.

Ajánlott cikkek

Kategóriák

Legújabb bejegyzéseink

Naptár

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Címkék