Ebben segít neked a funkcionális mozgásminta szűrés

  • Blog

Éreztél már fájdalmat mozgás közben? Hobbi futóként rendszeresen bajlódsz makacs sérülésekkel, vagy futás közben gyakran érzel nehezen behatárolható helyen, mélyről jövő fájdalmat? Létezik egy olyan szűrőprogram, amely rávilágít a hibák okára, a gyenge láncszemekre a mozgásodban és elindíthat egy olyan úton, amin megszüntethetők a fájdalmak és növelheted a teljesítményed.

Az FMS segítségével:

  • ki lehet szűrni a hibás mozgásmintákat, 
  • nagyban csökkenthető a sérülések veszélyének a kockázata,
  • rávilágít az aszimmetriák mértékére,
  • és feltérképezhetők a kompenzációk, vagyis amikor tested egy rossz mozgásmintát egy másikkal helyettesít, vagy próbál kijavítani.

Az FMS előnye, hogy:

  • gyors és egyszerű,
  • objektív, összehasonlítható és mérhető,
  • kortól, nemtől és többnyire egészségi állapottól függetlenül elvégezhető,
  • élsportolókra, hobbi sportolókra, illetve azokra is alkalmazható, akik nem sportolnak.
Honnan ered az FMS?

Az FMS mozaikszó a Functional Movement System kifejezés rövidítése, ami két, az Egyesült Államokból származó fizioterapeuta, Gray Cook és dr. Lee Burton nevéhez fűződik. A szakemberek 1996-ban kezdtek sérüléskutatással, teljesítménynöveléssel és preventív tréninggel foglalkozni. Céljuk egy olyan egyszerű és objektív szűrőrendszer megalkotása volt, amellyel a gyógytornászok, a fizikoterapeuták, az edzők és sportoktatók is mind egy nyelvet beszélhetnek, ami segíti a megértést és kommunikációt ahhoz, hogy világossá váljanak az emberek mozgásmintáinak gyenge pontjai.

Hogy néz ki maga a mérés?

A mérés 7 alap mozgásminta vizsgálásából áll: guggolás, átlépés, kitörés, váll mobilitás, lábemelés, fekvőtámasz, rotációs stabilitás. A gyakorlatokat meghatározott sorrendben kell végrehajtanod, miközben a szakember észrevételez olyan tartásbeli hiányosságokat, vagy felfedez hibákat, amik hosszabb távon sérüléshez vezetnek sportolás közben. A gyakorlatok végrehajtását a gyógytornász pontozza, majd kidolgoz egy rád szabott korrekciós stratégiát a mozgásod javítása érdekében.

Maga az FMS nem sportág- és nem is mozgás specifikus, hiszen az alapvető mozgásminták mindenhol jelen vannak, akár csak sétálsz az utcán, akár a kedvenc sportodat űzöd.

Az FMS szűréshez nem szükségszerű, hogy panaszod álljon fenn, ha nincs aktuális fájdalmad vagy mozgásszervi sérülésed, akkor is hasznos a szűrés, mert az FMS nem ortopédiai problémák diagnosztizálására szolgál, hanem megmutatja a lehetőségeidet arra, hogy hogyan mozoghatsz fájdalommentesen és hatékonyan.

Az FMS szűrés segíthet abban is, hogy jobban megismerd a tested, tudatosabban figyelj a tartásodra, vagy korrigáld mozgás közben az egyenlőtlen terhelésből eredő problémákat. Olimpikonok, profi sportolók körében már évek óta alkalmazott ez a módszer, mely tűpontos diagnózist adhat számodra olyan rejtett és elsőre jelentéktelen apróságnak tűnő problémákra, mint például egy rossz válltartás, vagy akár a helytelen levegővétel is.

A szűrésre célszerű kényelmes ruhában érkezned, bemelegítés nélkül. Itt nem a teljesítményedet mérjük és nem az a cél, hogy minél jobb pontszámokat érj el. Úgy kell mozognod, ahogy a mindennapjaid során, mert éppen a rögzült és teljesen automatikus mozgásaidat szeretnénk látni és azonosítani a hibákat.

Tedd magad próbára egy FMS szűrésen, ha gyakran bajlódsz sérüléssel, vagy szeretnél javítani a tartásodon, szeretnél fájdalommentesen mozogni és fontos neked a fejlődés. FMS mozgásminta szűrésre most is tudsz időpontot foglalni ITT.

Ajánlott cikkek

Kategóriák

Legújabb bejegyzéseink

Naptár

2024. június
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Címkék