Minden, amit tudni akartál a Dynamic Tape®-ről!

  • Blog

Egy ragasztott „tetoválás”, mely nem csak a fájdalmat mulasztja, de a probléma mélyére ás és a valódi okokkal foglalkozik. Ez a Dynamic Tape®. Egy stroke utáni rehabilitáció során éppúgy hasznosítható, mint élsportolóknál a legjobb eredmény eléréséhez, vagy különböző fájdalmak esetén. Az ausztrál Ryan Kendrick és a svéd származású Ylva Kendrick fizioterapeuták álmodták meg, 2010-ben került kereskedelmi forgalomba és nagyon hamar meghódította a világot. Magyarországon is elérhető, sőt van egy jó hírünk, a trehabban is kérhetitek szakembereinktől. Dulavics Diána gyógytornásszal beszélgettünk a tapaszok új generációjáról.

Mi is ez pontosan?

Egy, a testre kívülről felhelyezhető bőrbarát, környezetkímélő rugalmas tape, mely befolyásolja, megváltoztatja az izmok munkáját és az ízületek mozgását terhelés-elnyelő hatása által. A kinesioval szemben ez egy Biomechanikai Tape®. Ez azt jelenti, hogy nem egyszerűen a meglévő fájdalmat csökkenti, hanem felhelyezésekor figyelembe vesszük a strukturális és mechanikai eltéréseket és azokat korrigálva szünteti meg az eltérés által kialakult fájdalmat.

Kik használhatják?

Életkortól függetlenül bárkire felhelyezhető bőr sértetlensége esetén. Gyerekeken, kismamákon, időseken egyaránt hatékonyan alkalmazható.

Mire használható?

Hatékonyan használható ficamok, sérülések után, izmok, ízületek terhelésének csökkentésére, mozgástartomány növelésére, fájdalom csökkentésére. Vizsgálatot követően a szakember javasolja a felhelyezését.

Milyen területeken alkalmazható?

Minden területen alkalmazható, kivéve nyílt seben vagy érzékeny területeken. Ahol vékonyabb a bőr (comb belső része, bordák területe), ott körültekintőbb alkalmazást igényel.

Mennyi idő alatt hat?

Hatása azonnal érezhető, csökkenti a terhelést az adott területen, könnyebbé teszi a mozgást, növeli a fájdalommentes mozgástartományt. Viszont ez a technika is kiegészítő kezelés, így önállóan nem állja meg a helyét. A tape által megteremtett korrigált és fájdalommentes állapotban hatékonyabban alkalmazható a gyógytorna. A tape gyorsíthatja a rehabilitációt és javítja a várható eredményt.

Tartalmaz bármilyen hatóanyagot, van mellékhatása?

Semmilyen hatóanyagot nem tartalmaz, kizárólag a megnyújtásból fakadó mechanikai húzás által fejti ki hatását. Latex-mentes és speciális orvosi minőségű akril ragasztóval készül. Az esetek nagyon kis százalékában jelentkezik allergiás reakció, de az első felhelyezés alkalmával minden esetben próbát végzünk ennek felderítésére egy kis darab tape használatával.

Akkor hogyan fejti ki hatását?

Hatását a húzáson keresztül fejti ki. A húzásnak megfelelően hat az izmok, szövetek feszességére, ezáltal az ízületi helyzetre. Az ízületi helyzeten keresztül pedig megváltoztatja a mozgásmintát anélkül, hogy korlátozná a mozgást. Mechanikai hatásának köszönhetően hat a szervezet fájdalomérzékelő és feldolgozó rendszerére is, ezzel is segítve helyes mozgásminták fájdalommentes kivitelezését.

Mennyi ideig használható egy tapasz?

Több napig, de akár több hétig is fennhagyható, amennyiben nem jelentkezik bőrirritáció. Ez idő alatt sem veszti el rugalmasságát. A ragasztás ismétlésével támogathatjuk a terápiát. A ragasztás ismétlésének ellenjavallata nincsen.

Magamnak fel tudom helyezni?

Nem. Szakszerű és biztonságos alkalmazása szakképesítést igényel, ugyanis helytelen alkalmazás esetén nem csak a hatásmechanizmus marad el, de megnő a sérülések kockázata. Felhelyezése eltér a kinesio tape felhelyezésének módjától, szakképesítés nélkül nem ajánlott a használata!

Miért vannak különböző színek?

Felületét tekintve tattoo mintát idéz. Háromféle felületű tape-et különböztetünk meg. Beige alapon Beige tattoo, beige alapon Black tattoo és Eco, ahol fekete alapon szürke tattoo minta látható. A Tape-ek ereje ilyen sorrendben növekszik. Az eco tape-nek a van a legnagyobb ellenállása, így a nagyobb stabilitást igénylő területen ajánlott az alkalmazása.

Melyek a legfontosabb különbségek a Dynamic Tape® és a Kinezio Tape között?

Több mint a kétszeresére nyújtható és nincsen rigid végpontja, ezáltal nem korlátozza a mozgást. A kinesioval ellentétben nem csak hosszanti irányba nyújtható, de haránt és keresztirányba is. Húzóereje a kinesio tape húzóerejének a többszöröse és segíti, könnyíti a mozgást, nem pedig korlátozza azt.

Ha úgy gondolod, számodra is megoldást nyújthat a Dynamic Tape®, látogass el hozzánk, ahol szakembereink segítenek a számodra legmegfelelőbb terápia kiválasztásában.

Ajánlott cikkek

Kategóriák

Legújabb bejegyzéseink

Naptár

2024. június
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Címkék