Amikor teniszeznél, de a könyököd nem engedi – amit a teniszkönyökről tudni kell

  • Blog

A teniszkönyök (epicondylitis lateralis) egy gyakori, ám kezelhető sérülés, amely gyakran ismétlődő kézmozgásokkal kapcsolatos tevékenységek során jelentkezik.

Hogyan alakul ki?

Teniszkönyök esetén a feszítésért felelős izmok (elsősorban a m. extensor capri radikális brevis és a m. extensor digitorus communis) tapadásának közelében a folyamatos traumák hatására mikroszakadások alakulnak ki. A fájdalom először csak terhelésre jelentkezik, majd tárgyak megfogásánál és a csukló mozgására fokozódik. Ez addig erősödhet, hogy nyugalmi állapotban is fennáll a fájdalom.

Teniszkönyök megállapítása

Általában fizikai vizsgálattal könnyen diagnosztizálható. A könyök külső részén a feszítő izmok aktivitása során éles fájdalom jelentkezik, az izmok tapadásánál nyomásérzékenység tapasztalható. A páciens kórtörténetében rendszeres könyököt és csuklót igénybevevő fizikai tevékenységgel találkozunk. Ez leggyakrabban a 40-50 év közötti férfiakat érinti.

A probléma kezelése

A teniszkönyök kezelése során először általában konzervatív megközelítést alkalmazunk. Ennek része a sérült terület tehermentesítése, az érintett végtag pihentetése és bizonyos tevékenységek kerülése. A gyulladás csökkentése érdekében non-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek alkalmazása, valamint fizikoterápiás módszerek-, például ultrahang vagy iontoforézis is segíthetnek.

Emellett fontos szerepet kap az izomfeszülés csökkentése is, amit fascia technikákkal érhetünk el. Ezek közé tartozik az FDM (fascia disztorziós modell) terápia, valamint a flossing terápia, amelyek segítenek a kötőszöveti rétegek elválasztásában, a fájdalom érzékelő receptorok felszabadításában és a megfelelő keringés visszaállításában.

Teniszkönyök esetén a megfelelő kezeléssel és megelőzéssel sok esetben elkerülhető, vagy enyhíthető a fájdalom és a kellemetlenség. Ha nem múló könyökfájdalom jeleit tapasztalod magadon, foglalj időpontot gyógytornára. Szakembereink felmérik az állapotodat és megkezdik a kezelést, hogy elkerüld a műtéti beavatkozást.

Ajánlott cikkek

Kategóriák

Legújabb bejegyzéseink

Naptár

2024. június
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Címkék