A legújabb trendek az izomsérülések kezelésében

 • Blog

Egy rossz mozdulat bemelegítés nélkül és már meg is van a baj. A diagnózis: combhajlító húzódás, amit magam is meg tudtam állapítani, súlyosságát azonban már kevésbé, mert a fájdalom erőssége megtévesztő volt. Szerencsére nagyszerű gyógytornászok vesznek körül a trehabban, akiktől kaptam segítséget, de amíg nem jutottam el hozzájuk, én is az önsegítés útján indultam el és kutakodni kezdtem. Így lett aktuális a téma, hogy összeszedjem azokat a kezelési módszereket, amiket az internet ajánlott és angol mozaik szavakból kapták elnevezésüket. Van, amiket már elavultnak tartanak és frissebb, újabb változatok vették át a helyüket. De mennyire hatékonyak ezek az öngyógyítást célzó metódusok és kinek, mikor ajánlottak? 

Ami biztos, hogy az izomsérülések kezelésének általános és jól ismert elvei a korábbi időkben az akut problémákra koncentráltak, de a rehabilitációt sokkal összetettebben és hosszútávon célszerű szemlélni.

Nézzük, hogyan is kezdődött és mi az, ami valóban segít neked a gyors gyógyulásban;

RICE

A RICE terápia Dr. Gabe Mirkin, MD 1978-as bestsellerében, a Sportsmedicine Book-ban jelent meg először. Szavai a Rest, Ice, Compression, Elevation. Azaz minden a pihenéssel kezdődik, majd jön a jegelés, a nyomókötés használata és a sérült testrész felpolcolása.

Ezt a rendszert az akut sérülést követő első 24-48 órában alkalmazták. A sérülés helyén a vérzés és a duzzanat minimalizálása volt a fontos – az „agresszívabb” beavatkozások, például a masszázs alkalmazása további szövetkárosodást okozhat ebben a szakaszban.

A RICE módszernek később számos variációja született, a gyógyulási folyamathoz újabb lépéseket adva;

 • HI-RICE: aminek az elejére bekerült a hidratálás és az ibuprofen vagyis fájdalomcsillapítók használatának javaslata.
 • a PRICE első betűje a protection, vagyis a védelmet jelenti, miszerint legelőször mankó használata célszerű a sérülés súlyosbodásának elkerülése miatt.
 • PRICES: ami az előzőt a support-tal egészíti ki a végén, ami annyit tesz, hogy a gyógyulási szakasz végén kötözéssel vagy szalagozással támogasd a sérült részt.
 • a PRINCE-ből lekerült a vége, azonban belekerült a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek használata.
 • a POLICE a kezdeti védelem után Optimal Loading-ot azaz, optimális terhelést javasol a jegelés, kompresszió és felpolcolás előtt.

Később a RICE-t felváltotta a MICE, aminek kezdő M betűje a Movement-et takarja – azaz a mozgatást, helyesbítve ezzel a korábbi pihentetés elvét.


Dubois és Esculier 2019-ben két új rövidítést, illetve kezelési folyamatot javasolt a lágyrészek gyógyulásának optimalizálására. (https://bjsm.bmj.com/content/54/2/72) Ez volt a PEACE és LOVE, de a későbbiekben ez is bővült;

 • Ez a két rövidítés már magában foglalja a sérülések kezelésének teljes skáláját az azonnali ellátástól a későbbi rehabilitációig.
 • Kiemeli a betegoktatás és az érintett pszichoszociális tényezők kezelésének fontosságát is, amelyek elősegítik a gyógyulást.
 • Rávilágít továbbá a gyulladáscsökkentő gyógyszerek alkalmazásának lehetséges káros hatásaira.
 • Szerintük a legjobb, amit sérülés esetén tehetünk, hogy minél előbb visszatérünk a mozgáshoz.
 • A teljes folyamat az alábbi mozaikszavakkal foglalható össze: MOVE, PEACE és LOVE.
MOVE

Movement (not rest): Mozgasd, ne pihentesd.

Options / Offer other options for training: Végezz másfajta mozgást, vagyis legyen alternatívája az eddigi edzéstervednek.

Vary rehabilitation (with strength, balance and agility drills): Rehabilitációként fejleszd az erőt, az egyensúlyt és az ügyességet is.

Ease back to activity early (for emotional strength): Állj vissza az aktivitásra minél előbb, hogy lelkileg is erős maradhass.

PEACE & LOVE

A PEACE megközelítést az 1-3. napban javasolják:

Protect = Védd és tehermentesítsd a sérült területet.

Elevate = Polcold föl a sérült végtagot, emeld szív-vonal fölé.

Avoid anti-inflammatory modalities = Kerüld a gyulladáscsökkentő gyógyszereket, mert ezek negatívan befolyásolhatják a hosszú távú szövetgyógyulást.

Compress = Az ízületen belüli ödéma és a szöveti vérzés külső mechanikai nyomással korlátozható.

Educate = Tanuld meg újra használni! Az aktív megközelítésnek számos előnye van.

A LOVE folyamata az első napok után következik:

Load = Terheld! Eszerint a normál edzés tevékenységeket folytatni kell, amint a tünetek lehetővé teszik.

Optimism = Légy optimista! A pozitív hozzáállás jelentős szerepet játszik a rehabilitáció folyamatában.

Vascularisation = Fokozd a vérkeringést fizikai aktivitással.

Exercise = Végezz edzést! A testmozgás helyreállítja a mobilitást és visszaállítja az erőt.

Ezért fontos a mozgatás

Az újabb elvek szerint a sérült területet finoman és fokozatosan mozgatni kell, lehetőleg a teljes mozgáspályán. Nagyon fontos, hogy az izom állapotát a lehető legjobb formában tartsd, elkerülve az immobilitás miatti izom gyengülést, illetve az érintett terület vérellátásának lassulását, ami a gyulladás elhúzódását eredményezheti.

Konklúzió és a gyógytornász szerepe

Mindezek fényében továbbra is azt javasoljuk, hogy minden esetben bízd magad szakemberre! A módszerek és mozaikszavak gyors változásából is látszik, hogy ezeket a problémákat nem lehet leegyszerűsíteni és mindig van új a nap alatt. A fizioterapeuta el tudja dönteni, hogy a sérülésed mennyire súlyos, mire van szükséged valójában és melyik lesz a hatékony kezelési forma a számodra.

A gyógytornász a szaktudása mellett bátorít és támogat is, hogy a sérülést követően minél előbb fejben is elkezdj gyógyulni. Személyre szabott mozgásformákat javasol és konkrét megoldási lehetőségekkel segít a felépülésedben, ami által a gyógyulás is hamarabb bekövetkezik.

Éppen lesérültél? Vagy tanácsra lenne szükséged a sportteljesítményed növeléséhez?

Központunkban nyílt nap keretein belül lehetőséged lesz ingyenes állapotfelmérésen részt venni, amit gyógytornászaink kiértékelnek és az eredményt elküldik neked másnap, további gyógytorna kezelésünkre pedig kedvezményt is kapsz. Szeretettel várunk téged is november 22-én, kedden!

Ajánlott cikkek

Kategóriák

Legújabb bejegyzéseink

Naptár

2024. június
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Címkék