A fejlődésed titka – a megfelelő mozgásminta

  • Blog

Az emberi test mozgásának hét elsődleges mintája a járás, guggolás, kitörés, (törzs)csavarás, húzás, tolás és hajlítás. 

A gyaloglás, kocogás vagy sprint alapja a járás, amely a tested előrehaladásához lengő, húzó és csavaró mozdulatokat is igényel.

Guggolás közben mindkét lábad a földön helyezkedik el, majd a térdeid hajlításával leereszkedik a tested. Az emberi test által végezhető legösszetettebb mozgásnak tartják a guggolást.

Az egylábas kitörés gyakorlatnál az egyik lábaddal előre lépsz, behajlítod a térded, miközben a másik lábad mozdulatlan marad. Ez a mozgássorozat nagyobb rugalmasságot, stabilitást és egyensúlyt igényel.

A toló mozgás egy súlynak vagy tárgynak a testedtől való ellökését vagy a testedet a talajtól való eltolását jelenti.

A húzó mozgásforma a tolás ellentéte, amikor a tested felé húzod a súlyt, vagy a testedet húzod egy tárgy felé. Ez lehet függőleges vagy vízszintes irányú is, ahogy a tolás is.

Hajlítás során, a lábszárakat a talajra merőlegesen tartva csípőből kiindulva hajolsz előre, miközben a gerincedet egyenesen tartod.

A csavarás a saját tested középpontja körüli forgást jelenti. Ezt a másik hat mozgástól eltérőnek tekintjük, mert ez a síkban történik. A többi gyakorlat előre-, hátra-, vagy oldalirányú mozgások, a rotáció azonban a középpontban történő csavarodást foglalja magában. A forgás labdadobáskor, labdarúgáskor, futás közbeni irányváltoztatáskor és sok más műveletnél is megfigyelhető.

Minden edzés közben végzett gyakorlatnál fontos, hogy ezek az alap mozgásminták helyesek legyenek. Nem megfelelő mozgásmintákkal sportolás során sokkal nagyobb a sérülésveszély, de nem csak a sérülések elkerülése miatt fontos ez, hanem a fejlődésed szempontjából is. 

Akkor tudsz hatékonyan fejlődni, ha a gyakorlatok kivitelezése helyes, ehhez pedig nélkülözhetetlenek a megfelelő mozgásminták. A teljesítmény a jó minőségben kivitelezett mozgásmintákra építhető.

Gondot okozhat, ha nem tudod, hogy hol vannak hibás minták a mozgásodban, főleg, ha ez folyamatos és növekvő terheléssel párosul. Ezek a nem optimális minták az edzés hatástalanságát okozhatják és ízületi túlterhelést is létrehozhatnak. A nem megfelelő minőségben végrehajtott mozgásminta összefüggésbe hozható a sérülésekkel.

Mi okozhat mozgásmintával kapcsolatos problémákat?

A mozgásminták romlását az aktivitás átmeneti hiánya is előidézheti. A változatos mozgások hiánya, a mozgásszegény életmód, a hosszan tartó statikus testtartás mind az izom gyengüléséhez és egyensúlytalansághoz vezethet. A túlterheléses tevékenységek pedig gyakran vezetnek az izmok rövidüléséhez, feszüléséhez, ami fájdalmakat is okozhat.

A rosszul berögzült mozgásmintákat azonban már a gyerekkorodból is magaddal hozhatod, akár a mozgás hiánya vagy a nem megfelelő sportolás és nem helyesen végzett gyakorlatok miatt.

Helytelen mozgásminták javítása

A funkcionális mozgásminta szűrés megmutatja a mozgásban jelentkező gyenge láncszemeket és meghatározza a legjelentősebb mozgásbeli hiányosságokat, aszimmetriákat, korlátozásokat, felfedi a diszfunkciókat és fájdalmakat. 

Az FMS egy megfelelő eszköz arra, hogy könnyen és gyorsan felismerjük azt, ha fennáll a sérülés kockázata.

A gyógytornászoknak nagyon sok fontos és hasznos információt adnak ezek a mozgásminták. A felmérés során megállapítják a mozgásodban jelentkező problémákat, majd további kezelési javaslatot adnak és egyéni mozgástervvel segítik a hibák kijavítását és a helyes mozgásminták elsajátítását. Mindezzel csökkented a sérülések kockázatát és támogatod a fejlődésed. 

Korrekciós gyakorlatokkal és célzott gyógytornával az FMS eredmények javíthatóak.

Funkcionális mozgásminta szűrésre és gyógytornára jelentkezz be online és keresd bátran gyógytornászainkat, ha szakszerű tanácsra van szükséged.

Ajánlott cikkek

Kategóriák

Legújabb bejegyzéseink

Naptár

2024. június
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Címkék