Munkám során mindig is zavart, ha egy tőlem fájdalommentesen elköszönő páciens bizonyos időn belül hasonló fájdalmakkal visszatért. Sokszor arra a következtetésre jutottam, hogy hiába szüntettük meg a kiváltó okot, ha ugyanabba a mozgásszegény életmódba tér vissza, akkor csak idő kérdése, hogy újra kialakuljon a probléma. Erre jött létre az FMS szűrés.

Fájdalom megszűnése után új mozgásprogramba kezdeni nem egyszerű, de ha javasolhatok valamit, akkor az első lépés egy Funkcionális Mozgásminta Szűrés (FMS) legyen. Az FMS segít abban, hogy az edzésprogram megkezdése előtt kiszűrjük, ha valakinek fájdalma van, valamint, hogy megfelelő minőségben tudjuk e az alapvető mozgásokat végrehajtani.

A mozgásról, sportról…

Az emberi agy ősidők óta úgy van programozva, hogy a feladatok végrehajtása a cél. A mozgások során kompenzációk jelennek meg. Mozgásszegény életmódunk, környezetünk miatt napjainkat nem optimális testhelyzetben töltjük, ha hosszú távon fenntartjuk ezt, szervezetünk alkalmazkodik hozzá és csak idő kérdése, mikor alakul ki fájdalom.

Miből áll az FMS szűrés?

Az alapvető mozgások a gyermek mozgásfejlődésének mérföldkövei. A szűrés során elvégzett 7 egyszerű gyakorlat (mély guggolás, átlépés, kitörés, váll mobilitás, aktív nyújtottláb- emelés, törzs stabilitás-fekvőtámasz, rotációs stabilitás) mind az ontogenezis fontos lépcsőfokai. A rosszul kivitelezett minták a későbbi sérülések legjobb előremutatói. A nem kontakt sérülések esetén akár 15-szörösre is megnövekedhet a sérülések rizikója. És ahogy a mondás is tartja, minden lánc olyan erős, mint a leggyengébb láncszeme – ez igaz a mozgásra is. A mozgásunk annyira lesz hatékony és biztonságos, mint a leggyengébb pont. Minden mozgásmintát 0-3 pontrendszer alapján pontozunk. 3 pontot kap, aki az FMS kritériumainak megfelelően hajtja végre a tesztet. 2-t, aki kompenzációval hajtja végre a mintát. 1-et, aki nem képes kivitelezni a feladatot és 0 pontot kap, aki a minőségétől függetlenül fájdalmat érez a kivitelezés során.

A 7 gyakorlaton kívül a szűrés 3 fájdalomtesztet is alkalmaz. A vállmobilitás teszthez tartozik egy impingement fájdalom teszt, a törzs stabilitás fekvőtámasz mintához egy gerinc nyújtási (extenziós) fájdalom teszt, a rotációs stabilitáshoz pedig a gerinc hajlítási (flexiós) fájdalom teszt. A fájdalomteszt pozitív értékelése esetén a teljesített minta minőségétől függetlenül 0 pontot eredményez. A tesztek a vállövet, a lumbális gerinc és medence régióját célozzák meg, mert általában ezeken a helyeken enged a test a megfelelő stabilitásból egy szomszédos ízület nem hatékony működése miatt, amihez fájdalom társulhat.

A szűrés után döntést tudunk hozni, hogy melyek azok a mozgások, amitől óvni kell a klienst mert fájdalomhoz, sérüléshez vezet, melyeket kell korrigálni a megfelelő kivitelezésért, illetve mely gyakorlatok fejleszthetőek.

0-  fáj – ÓVD

1-  Képtelen vagy kivitelezni, de nem fáj – KORRIGÁLD

2-  Kompenzációval végre tudod hajtani- KORRIGÁLD/FEJLESZD

3-  Megfelelő minőségben tudod kivitelezni- FEJLESZD

Mielőtt elkezdenénk többet mozogni, érdemes elkezdeni jobban mozogni. Ez az FMS alapelve. MOVE WELL, MOVE OFTEN.

Ha érdekel, te milyen pontokat szerzel  szűrésen és szeretnél egészségesen mozogni, jelentkezz be FMS-re most: https://trehab.hu/szolgaltatasok/fms-mozgasminta-szures/