Így mozogj egészségesen!

  • Blog

6 tipp, hogy megúszd az edzőtermi sérüléseket

Mindannyian tudjuk, hogy a testmozgás jót tesz az egészségünknek, de legalább annyira fontos, hogy hogyan edzünk, mint az, hogy mikor és milyen tevékenységet végzünk. A helyes technika elengedhetetlen, hogy elkerüld a sérüléseket. Emellett a megfelelő testtartás és intenzitás hozzájárul a maximális edzés teljesítményhez.

Ősszel egyre többen keresik a beltéri edzési lehetőségeket. Te is konditerembe jársz? Fogadd meg tanácsainkat, hogy elkerüld a sérüléseket.

1.     Bemelegítés

A megfelelő bemelegítés elengedhetetlen a biztonságos és hatékony teljesítményhez, főleg, ha te is íróasztalnál ülsz egész nap. Alaposan mozgasd át az egész tested, ne csak 5-10 perc tekeréssel vagy kocogással, hanem különböző mozdulatok dinamikus sorozatának végrehajtásával, némi habhengerezéssel és dinamikus nyújtásokkal együtt. Ezek jobban felkészítik a tested és javítják a mozgás minőségét is. A megfelelő bemelegítés a következő célokat szolgálja:

–       Mobilizálja a feszes területeket, mint például a csípő, a mellkas, a vállak, a bokák,

–       aktiválja a fontos és gyakran inaktív izmokat – így például a farizmokat,

–       növeli a testhőmérsékletet,

–       bekapcsolja az ideg- és hormonrendszert,

–       növeli a pulzusszámot és felpörgeti a vérkeringést,

–       lazítja az ízületet, fokozza az izmok vérellátását,

–       melegen és lazán tartja az izmokat, megelőzve az akut és a túlhasználati sérüléseket.

2.     Jó gyakorlatot – jó technikával

Gyakran látni, hogy valaki csak véletlenszerűen ugrál egyik gépről a másikra, vagy kiválaszt egy gyakorlatsort mindenféle ok nélkül. A gyakorlatok olyan eszközök, amelyek segítenek a célod elérésében, ezért fontos, hogy a megfelelő eszközt válaszd. Az is előfordulhat, hogy rossz technikával végzed a gyakorlatokat, ami növeli a sérülésveszélyt. Ha ezt párosítjuk a modernkori, ülő életmód miatt kialakult hanyag testtartással és a vele járó izom-egyensúlyhiányos állapotokkal, akkor meg is van a sérülés receptje.

Megvetted az edzőtermi tagságod, de úgy érzed magadra vagy utalva? Bátran kérj segítséget egy edzőtől, szakembertől és tanuld meg a megfelelő edzéstechnikát, hogy elkerüld ezeket a veszélyeket.

3.     Túl nehezet – túl gyorsan?

Az előző ponthoz kapcsolódóan jellemző hiba lehet, hogy túl korán, túl nehéz súlyokat vagy gyakorlatokat választasz. Az intenzitás drasztikus emelése biztos út a sérüléshez és fájdalomhoz. A terhelések fokozatos növelése a helyes edzéstechnika egyik alapja és így sok sérüléstől kímélheted meg magad. Amikor belépsz az edzőterembe, kezdj könnyebb feladatokkal, gyakorold annak megfelelő kivitelezését, és fokozatosan növeld a súlyt. Állapotfelméréssel megtudhatod hol tartasz jelenleg, milyen szinten állsz fizikailag és milyen gyakorlatokat javasolt végezned a fejlődéshez.

4.     Akkor is edzel, ha nem érzed jól magad?

Hallgass a testedre. Ha rosszul érzed magad, vagy nem aludtál eleget, a tested nem fog ugyanúgy működni és a test és elme kapcsolata, amely segít a figyelemben és a koordinációban, szintén hiányozni fog. Ha épp nem érzed magad 100%-osan a sportoláshoz, de szeretnél mozogni, csinálj valami olyat, ami nem túl megerőltető, például sétálj egyet vagy nyújts, jógázz. 

5.     Elegendő idő a gyógyuláshoz

Ha sérülésből lábadozol, fokozatosan kell újra elkezdened az aktivitást. Lehet, hogy a fájdalmad elmúlt, de ez még nem biztos, hogy azt jelenti, hogy teljesen meggyógyultál. Ha túl hamar edzel sérülés után, az újra súlyosbíthatja a fájdalmad vagy újra lesérülhetsz. A legjobb módja annak, hogy megtudd, készen állsz-e az edzésre, ha konzultálsz egy gyógytornásszal. Profi eszközök segítségével beállítható a fokozatos terhelés – a Redcordot kifejezetten rehabilitáció és teljesítmény növelésre használjuk. Általa elsajátítható a megfelelő mozgásminta, hogy sérülés- és fájdalommentesen sportolj és fejlődj.

6.     Kezeld a sérülést a lehető leghamarabb!

Meglehet, hogy amikor csak kisebb fájdalmad van, nem foglalkozol vele és egyáltalán nem kezeled az adott területet. A kezelés elmulasztása azonban azt eredményezheti, hogy a kisebb problémák idővel rosszabbodnak és tovább gyengítik a területet, amit ezzel súlyosabb sérülések kockázatának teszel ki. Ha egy sérülés után azonnal felkeresel egy gyógytornászt, a kezeléssel hamarabb fogod jobban érezni magad és útmutatást is kapsz arra vonatkozóan, hogy mikor és hogyan terhelheted újra a problémás izomcsoportot.

Fizioterapeutáink sokféle fájdalmat és sérülést kezelnek. Az ő feladatuk és hitvallásuk az, hogy mozgásszervi problémák ne akadályozzanak a mindennapi életedben és minél előbb visszatérhess a sporthoz. Kérj időpontot és mozogj fájdalommentesen!

Ajánlott cikkek

Kategóriák

Legújabb bejegyzéseink

Naptár

2024. június
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Címkék