Mutatjuk mit tehetsz azért, hogy az irodába és/vagy a sporthoz való visszatérés gördülékenyen menjen.

Az állapotfelmérés egy alapszintű mérés, amely 

1)    általános mozgásszervi egészséged nyomon követésére, 

2)    a fejlődésedre a sportban

3)    és jövőbeni rehabilitációs céljaidra is felhasználható.

A felmérés során a gyógytornász meghatározott tesztek segítségével megvizsgál, hogy információt kapjon és teljes képet alkosson fizikai állapotodról és a mozgásodról.

Az erő, a mobilitás és a mozgásfunkciók felmérésével meghatározhatók azok a területek, ahol probléma áll fenn vagy később kialakulhat. A szűrés és a monitorozás célja, hogy a fizioterapeuta azonosítani tudja azokat a területeket, amik javításra szorulnak a mozgásodban. Ez azért is fontos, hogy megtudd, hogyan lehet elősegíteni a további javulást és fejlődést. Emellett a gyógytornász kezelési javaslatot, illetve egyéni mozgásprogramot tud adni ennek megfelelően.

Miért fontos a mozgásszervi felmérés sportolóként?

Az egyik legfontosabb oka a felmérésnek a sérülésmegelőzés, illetve a sérülés kockázatának csökkentése. Amennyiben sportolóként a mozgásodban valami hiba vagy egyensúlytalanság áll fenn, a gyógytornász ki tudja szűrni és javítani tud rajta. Egyéni mozgásprogrammal és további kezelési javaslattal a probléma megszüntethető és ezáltal csökken a sérülés veszélye.

A másik nagyon fontos tényező a teljesítmény fokozása. Edzéseiden egy célért dolgozol és ahhoz, hogy ezt elérd és a mozgásod hatékony legyen, szükséges felmérni, mivel tudod ezt még jobban elősegíteni. 

Miért fontos a mozgásszervi állapotfelmérés, ha nem sportolsz?

Mindennapi életed során alapvető mozgásmintákat használsz. A járás, lépcsőzés, leülés, felállás és hajolás, mind-mind olyan mozgások, amik már a gyerekkorodban rögzülnek. Azonban sokszor hibásan, és ez – vagy ha későbbi folyamatok során felborul az egyensúly – további problémákat, panaszokat okozhat. Ha egy ilyen hibás mintát nem javítasz ki, az súlyosbodhat és fájdalmat érezhetsz az adott területen, ami akár krónikussá is válhat. Ülőmunka során a rossz testtartás a leggyakoribb oka a hát- és derékfájásnak. Az egész napos görnyedés nagyon rossz hatással van a gerincedre, ahogy a monoton mozgások is a tested egyensúlyának felborulását okozhatják. A mozgásszervi állapotfelmérés során mindez feltárható és szakember segítségével kijavítható. A fájdalomnak búcsút inthetsz és mozgásod újra könnyeddé válhat.

Pár nap múlva ingyenesen részt vehetsz egy gyógytornászunk által végzett mozgásszervi állapotfelmérésen. A kiértékelt eredményeidet később elküldjük neked és lesz egy leírásod arról, hogy tudod elérni te is a tökéletes mozgást. A nyílt napunk már betelt, azonban tudsz jelentkezni FMS funkcionális mozgásminta szűrésre, hogy neked is jól induljon az ősz.