Amikor tényleg megbénít a feszültség

  • Blog

Stresszt mindenki átél valamilyen formában, de nem mindenki ugyanúgy éli meg. Bár a stresszt leginkább úgy ismerjük, hogy az elme terhe, néha fizikai tünetek által jelzi testünk, hogy az agyunk túl sok stressznek van kitéve.

Izomfájdalmak a stressz hatására?

Igen, ez valóban lehetséges. A stressz hatására az izmok megfeszülhetnek és ez fájdalomhoz vezethet, gyakorlatilag a test bármely részén. A stressz okozta fájdalmak leggyakrabban a nyakban, a hátban és a vállakban jelentkeznek, de máshol is előfordulhat izomfeszülés okozta bántalom.

Az izomfeszülés egy reflexszerű reakció a testet érő stresszre – a test így védekezik a sérülések ellen is, amiket fizikai stressznek hívunk. Hirtelen fellépő stressz esetén az izmok egyszerre megfeszülnek, de a stressz múlásával ez enyhül a testben. Az edzés is egyfajta stressz a testnek, de pihenés, regenerálódás után ez pozitív hatású, mert az izmok erősebbek lesznek.

Azonban a valódi problémát a krónikus idegi alapú stressz okozza, amikor az ennek hatására befeszült izmok és testrészek nem tudnak elengedni és pihenni, hanem folyamatosan ebben a feszült állapotban vannak. A stressz és a szorongás tehát ily módon hatással lehet az izmaidra és az izmok hosszan tartó feszessége pedig merevséghez is vezethet. A merev izomzat idővel krónikus fájdalomhoz, valamint más egészségügyi problémákhoz, például mozgásbeszűküléshez vezethet.

Milyen izmok feszülnek meg a stressztől?

Ahol a legvalószínűbb, hogy a stressz vagy a szorongás okozta feszültséget először megérzed, a nyakad és a vállaid. Szerencsére a nyak és a vállak feszültsége jól reagál a nyújtásra, a jógára, gyógytornára, a relaxációra és más stresszkezelési módszerekre. A feszes nyak- és vállizom fejfájáshoz is vezethet, így ez ellen sokszor elég egy alapos nyújtás vagy átmozgatás, és máris enyhül a fájdalom. 

A test további kulcsfontosságú területe, amelyre nagy hatással lehet az érzelmi stressz, az a medencefenék. Stresszes időszakban lehet, hogy te is éreztél feszülést a derekadban – ezt a kellemetlen érzést bizony a lelki állapot is vezérelheti. Derékfájás tehát a stressztől is lehet, aminek oka mögött a feszes medence körüli izmok állnak.

Mi a megoldás?

Természetesen az első és legfontosabb lépés önmagában a stressz kezelése kellene hogy legyen, illetve a stressz minimálisra való csökkentése az életedben. Tudjuk, hogy ez nehéz, de törekedni kell rá – kiváló stresszoldók a body and mind típusú mozgásformák, mint például a jóga, vagy a keleti harcművészetek, amik egyszerre foglalkoznak testtel és lélekkel.

Az izomfájdalmakat pedig addig is ezekkel az egyszerű lépésekkel tudod csökkenteni:

  • Izomlazítás nyújtással: a merev izom gyengéd nyújtása, azok ellazítása.
  • Otthoni gyógymódok: meleg borogatás vagy melegítőpárna alkalmazása az érintett izomra, ami segít ellazítani a merev izmokat.
  • Masszázs, jóga: a merev izmokat masszázzsal, gyógymasszázzsal lazíthatod, a jóga gyakorlatai segítenek nyújtani az izmokat és megtanít a helyes légzéstechnikára, ami szintén fontos a stresszkezelésben.
A testmozgás előtérbe helyezése elsődleges a stresszkezelésben

A fizikai aktivitás kulcsfontosságú a stressz kezelésében és a mentális egészség javításában. Bármilyen típusú fizikai aktivitás segíthet a stressz csökkentésében. A testmozgás pozitív hatásai azonnal érezhetőek, de a valódi stresszoldó hatás hosszútávon még inkább érezhetővé válik. A gyógytorna kiváló módja annak, hogy a helyes gyakorlatokat alkalmazd, amikor az izomfájdalom jelentkezik. Ezzel nemcsak megszünteted az aktuális problémát, de hosszútávon is segítesz a testedet egészségesen tartani.

“A stress az összegzése mindannak a kopásnak, amit az élettel járó reakciók valaha is okoztak a szervezet egészén belül.”
(Selye János: Az életünk és a stressz)

Ajánlott cikkek

Kategóriák

Legújabb bejegyzéseink

Naptár

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Címkék