A térdfájdalom leggyakoribb okai

  • Blog

A térdfájdalom kialakulása multifaktoriális probléma. Az ízületi túrterhelés, a strukturális elváltozások, izomegyensúly felborulása, a szomszédos ízületek funkcióvesztése, a kor, a nem, a folyadékbevitel mind hatással lehetnek a fájdalom kialakulására. 

A leggyakrabban előforduló problémák:

Futás – Iliotibiális szindróma: 

Futók körében a leggyakrabban előforduló térdprobléma. Az iliotibialis szalag egy megvastagodott kötőszövetes lemez ína, ami összeköti a csípőt a térddel. A fájdalom forrása a feszes ín és a combcsont külső bütyke (epicondylus lateralis) közötti súrlódás, ami csonthártyagyulladáshoz vezet. Feszességet okozhat a szalagban, ha a körülötte lévő izmok (nagy farizom, oldalsó farizom) nem megfelelő működése miatt túlterhelődik, de a külső combizom dominanciája, a lúdtalp, az instabil bokaízület, a rosszul megválasztott cipő is hozzájárulhat. A fájdalom a térd külső részén egy pontban, nyomásra, mozgatásra jelentkezik. Előfordulása esetén érdemes a terhelésből visszavenni, az iliotibiális szalagot lazítani manuálisan vagy henger segítségével, emellett a szomszédos ízületek limitációjának kezelése is hozzájárul a probléma megoldásához. A gyakorlatok megtanulásához és a probléma kezeléséhez mindenképp fordulj szakemberhez.

Ülőmunka – Patellafemorális szindróma:

Sportolók és ülőmunkát végzők körében is gyakori térdprobléma. Hosszantartó ülés vagy túlterhelés esetén a térd elülső részén, a térdkalács alatt jelentkező jelentkező tompa fájdalom. A problémát a térdkalács és a combcsont közötti ízület degenerációja okozza.

Fájdalom kialakulhat: 

  • Túlterhelés: futással, ugrással járó sportok nagy megterhelést jelenteken a térdízületre,
  • Izomegyensúly felbomlása: térd körüli izmok gyengesége vagy eltérő ereje nem tudja jó pozícióban stabilizálni a térdkalácsot, 
  • Biomechanikai eltérések: lúdtalp, tengelyeltérés a térdben (x láb), szélesebb medence (főleg nőkre jellemző) miatt.

Probléma esetén akut szakaszban fontos a terhelésből visszavenni, szakember segítségével az izomegyensúlyt helyreállítani és a mozgások helyes kivitelezését megtanulni. Sportolók esetében érdemes a megfelelő sportfelszerelés megválasztására odafigyelni, edzés előtti bemelegítésre és a nyújtásra nagyobb hangsúlyt fektetni.

Aktív sport – Patella-ín gyulladás:

A négyfejű combizom (m. quadriceps femoris) egy erős ínnal tapad a sípcsont felső részén. A combizom megrövidülése miatt az izom folyamatos húzást gyakorol a tapadási pontra. Az állandó irritáció miatt érzékennyé válik és gyulladásba kerül. A megjelenő fájdalomra jellemző, hogy leginkább fizikai aktivitás után a térdkalács alatt jelenik meg, Reggeli elindulásnál merevségérzetet okoz és a térd teljes nyújtásánál szúró érzés jelentkezik. Kezelésénél elsődleges célunk a gyulladás megszüntetése és az izomegyensúly visszaállításával megszüntethető a fájdalom.

Idősödés – Térdízületi arthrosis: 

A kor előrehaladtával ízületeink elhasználódnak, a porcfelszín kopása elindul. A hyalinporc elvékonyodik és elveszíti rugalmasságát és így nem tudja az ízületben a súrlódást csökkenteni.  Kialakulásában számos tényező játszhat szerepet: mint például statikai rendellenesség, ízületi túlterhelés, előző sérülés, túlsúly, mozgáshiány.  A mozgás kezdetekor “indítási fájdalom” jelentkezik, majd mozgásra enyhül, túlterhelésre pedig újra felerősödik. Gyakran előforduló jelenség a krepitáció (ropogás). Előrehaladott állapotban folyamatos fájdalom, sántítás, izomegyensúly felbomlása jellemző. Fontos a progresszió megakadályozása és egy esetleges műtét elkerülése. A konzervatív kezelés célja a fájdalomcsillapítás, rövidült izmok nyújtása és a legyengült izmok erősítése. 

Bármelyik térdfájdalmat is tapasztalod magadon, ha nem múlik, foglalj időpontot gyógytornára. A szakemberek felmérik állapotod és megkezdik a kezelést, így elkerülhető a műtéti beavatkozás.

Ajánlott cikkek

Kategóriák

Legújabb bejegyzéseink

Naptár

2024. július
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Címkék