4 trükk, hogy kevésbé legyen káros a telefonozás

  • Blog

Okostelefonjaink állandó társaink. Nyomkodjuk reggel, délben, este. Ezen dolgozunk, élünk szociális életet, szórakozunk – használatuk a mai világban megkerülhetetlen. A görnyedés, rossz test- és kéztartás, a kék fény viszont mind pusztítást végezhet egészségünkben, ám van egy-két trükk, amivel sokat segíthetünk szervezetünknek.

Javíts a testtartásodon!

Ha te is a telefonod képernyője fölé hajolsz, fejedet lebólintva, nyakadat, hátadat görnyesztve, mint oly sokan, akkor hagyd abba. Ez a természetellenes helyzet ugyanis nyaki- és gerinc sérülést is okozhat – állítják kutatások. „Miközben minden nap órákig bámuljuk a telefonunkat, megfordítjuk a nyak tipikus hátrafelé ívelését” – mondta Todd Lanman, a Los Angeles-i Cedars-Sinai Medical Center gerinc idegsebésze a Reutersnek. Ha jót akarsz magadnak, tartsd szemmagasságban a telefonodat, miközben olvasol rajta. Így a fejed felemelkedik, a vállaid a helyes testtartásba kerülnek. A legjobb, ha állva teszed mindezt, ülő helyzetben pedig karjaiddal támaszkodj a térdeiden, így tartsd szemeid előtt a telefonodat – javasolják a Vertical Align testtartási edzői.

A kéz pozíciója is számít

A szakértők azt is javasolják, hogy a telefont két kézzel, szimmetrikusan fogd. Ez kíméli a gerincedet. Amennyiben egy kézzel csúsztatsz és koppintasz, váltogasd a kezed. Az a legjobb, ha minimálisra tudod csökkenteni a telefon használatát, ha muszáj sokat használnod, szakítsd meg apró nyújtásokkal, fejkörzésekkel.

Csökkentsd a kék fényt

A Nap és a digitális készülékek egyaránt rövid hullámhosszú, nagy energiájú kék fényt bocsátanak ki. Ezek a hullámok nagyszerűek, amikor a Napból érkeznek – segítenek ébren maradni a nappali órákban, mivel gátolják az agy melatonin termelését, ami álmosít. De amikor az ágyban fekvő képernyőről jön a fény, az nem olyan jó. A sötétség természetes módon álmossá tesz minket, és a késő esti telefonbámulás zavarja ezt. Ráadásul a legújabb kutatások szerint a túl sok kék fény jelentősen károsíthatja a szem sejtjeit.

Szerencsére mind az Android, mind az iOS olyan beállításokkal rendelkezik, amelyekkel csökkentheted a kék fényt. Android-eszközön lépj a Beállítások> Kijelző> Éjszakai fény menüpontra. Válasszd a Bekapcsolás lehetőséget, hogy a képernyő színét borostyánsárga színűre változtassa, csökkentve a kék hullámhosszú fényt. Ha úgy szeretnéd ütemezni ezt a módosítást, hogy az automatikusan megtörténjen egy adott napszakban, érintsd meg az Ütemezés gombot. IOS esetén találsz egy hasonló opciót Night Shift néven. A Beállítások> Kijelző és fényerő> Éjszakai váltás menüpontban érheted el. Ha csak akkor szeretnéd bekapcsolni, amikor szükséged van rá, koppints a Manuális engedélyezés holnapig lehetőségre. Vagy automatikusan be- és kikapcsolhatod az Ütemezett gomb megnyomásával.

Ezek mind segítenek a káros hatások megelőzésében, de törekedj a minél kevesebb éjszakai telefonhasználatra, cseréld le azt inkább egy izgalmas könyvre.

A képernyőidő kezelése

Az egyik legjobb módja annak, hogy megvédd az egészséged a telefonodtól, ha ritkábban használod azt. Ennek a célnak az elősegítése érdekében az iOS és az Android is úgynevezett „digitális wellness” eszközöket vezet be, amelyek tájékoztatnak és segítenek korlátozni az okostelefon-használatot. Ha korlátozni szeretnél egy adott alkalmazással töltött időt, a Beállításokban a Képernyőidőnél megteheted azt. Az időkorlát elérése után a szóban forgó alkalmazások szürkén jelennek meg a kezdőképernyőn, bár manuálisan felülbírálhatod ezt a blokkot.

Léteznek olyan alkalmazások is, melyek arra sarkallnak, hogy kevesebbet használjuk a telefonunkat, ilyen a Flipd, mely gyengéden bökdös, ha túl sokat telefonoznál, vagy a Forest, melynél akkor gyarapodik a virtuális erdőd, mikor a telefonod és így te is pihensz. A trükköknek persze csak a képzelet szab határt, manapság terjed a bricking- technika is, ami azt jelenti, hogy a készülékedet egy nehéz tárgyhoz, például egy téglához erősíted, így nem kapkodod fel lépten nyomon. Ha átállítod fekete-fehérre az egészet, szintén nem lesz olyan vonzó, mint színesben. Főleg az insta. Drasztikus lépés lehet még, ha például éjszakára kikapcsolod a netet rajta, vagy egyszerűen törlöd azokat az alkalmazásokat, amelyeket a legtöbbet használsz. Ha nem is örökre, legalább időről-időre.

Forrás: https://www.popsci.com/use-smartphone-without-ruining-health/

Ajánlott cikkek

Kategóriák

Legújabb bejegyzéseink

Naptár

2024. május
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Címkék